Gradski muzej Sombor

Ko je Malvina Hofman?

U Gradskom muzeju Sombor u četvrtak, 10. maja 2018. godine u 18 časova biće otvorena izložba „Ko je Malvina Hofman?” autora Vladimira Čeha, publiciste i osnivača Instituta za istoriju oglašavanja u Beogradu. Izložba je posvećena jednoj od najpoznatijih američkih vajarki dvadesetog veka i njenim delima za pomoć Srbiji.

Malvina Hofman i plakat

Fotografija umirućeg srpskog vojnika na ostrvu Vido ratnog srpskog reportera Miloja Igrutinovića inspirisala je Malvinu Hofman za čuveni plakat „Serbia needs your help”. Isti motiv koristila je za razglednice koja su prodavane u SAD za prikupljanje pomoći srpskoj vojsci kao i za skulpturu Sv. Franje, koja se danas nalazi ispred bolnice Mejo u Ročesteru.

Skulptura i 3D štampa

Na izložbi su prvi put javno prikazani crteži koje je gospođa Hofman uradila putujući sa ekipom Crvenog krsta po Srbiji 1919. godine, kao i istoriografski fakti u vezi sa njenim aktivnostima za pomoć Srbiji u Velikom ratu, pronađeni u Geti institutu u Los Anđelesu. U virtuelnoj realnosti predstavljena je skulptura Sv. Franje i na temelju nje urađena bista uz pomoć 3D štampača.

Izložba je do sada bila postavljena u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, a biće prikazana u drugim gradovima u Srbiji. Izložbu su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Ambasada SAD u Beogradu. Posetioci mogu pogledati ovu veoma zanimljivu izložbu do 23. maja.

Potpisan Ugovor o saradnji sa Institutom Austrijske akademije nauka

Gradski muzej Sombor ostvariće učešće u okviru interdisciplinarnog projekta „The social impact of metallurgy in the western Balkans: resources, settlements and social transformations in the Late Bronze Age — RESET” (Socijalni uticaj metalurgije na zapadnom Balkanu: resursi, naselja i društvene transformacije u kasnom bronzanom dobu — RESET).

Učesnici projekta

Projekat je planiran i iniciran od strane dr Marija Gavranovića sa Instituta za orijentalnu i evropsku arheologiju — OREA Austrijske akademije nauka, (Austrian Academy of Sciences, Institute for Oriental and European Archaeology) i dr Matijasa Mehofera (dr Mathias Mehofer) iz Arheološkog instituta u Beču (VIAS — Vienna Institute for Archeological Science).

Cilj budućih naučnih istraživanja usmeren je na hronološko–tipološke i hemijsko–fizičke analize metalnih predmeta iz kasnog bronzanog doba. Član projektnog tima ispred Gradskog muzeja Sombor je Anđelka Putica, viši kustos arheolog. Rezultati naučnog rada biće objavljeni u zajedničkim publikacijama učesnika u projektu.

Otvorena izložba Dragana Rakića u Beogradu

U petak, 31. marta u 19 časova otvorena je retrospektivna izložba Dragana Rakića „Jedan, one, uno, ein — Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989—2009” u beogradskoj Kući legata. Na otvaranju su govorili Filip Brusić Reno, direktor Kuće legata i Mileta Prodanović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, umetnik i pisac.

Otvaranje izložbe

Izložba je nakon Novog Sada i Sombora predstavljena i beogradskoj publici povezujući ova tri grada koja su bila od ključne važnosti za Rakićev život i umetnički rad.

Rakić je u Beogradu početkom osamdesetih, u tada veoma inspirativnoj klimi „novog talasa” koja je uticala i na vizuelne umetnosti, započeo svoj umetničko–istraživački rad, najpre razgovorima i učenjem, a potom i konkretnim delom koje ga je vrlo brzi ubrojalo u najperspektivnije umetnike njegove generacije

Otvaranje izložbe

Na stalnoj postavci Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Sombor ima dva svoja predstavnika: Milana Konjovića i Dragana Rakića (kroz rad Asocijacije Apsolutno).

Izložbu zainteresovana publika može pogledati svakog dana izuzev ponedeljka u Kući legata, Knez Mihailova 46 u Beogradu, od 12 do 20 časova.