Gradski muzej Sombor

Programi u Muzeju početkom avgusta

Pozivnica za promociju knjige

Obaveštavamo vas o programu u Gradskom muzeju Sombor za sledeću nedelju. Koncert Viktora Đurića biće održan u Galeriji savremene umetnosti 4. avgusta 2021. u 19 časova. Promocija knjige „Sabrana jela i ishrana porodice Dunđerski u Kulpinu početkom XX veka” autora Milana Kolarskog, održaće se u dvorištu muzeja 5. avgusta 2021. u 18 časova.

Viktor Đurić

Viktor Đurić je rođen u Somboru 25. juna 1999. godine. Osnovnu muzičku školu „Petar Konjović” u Somboru završava u klasi prof. Zlatka Kamerera. Srednjoškolsko obrazovanje stiče u istoj školi u klasi prof. Aleksandra Pešića. Trenutno je student treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Krajišnika. Pohađao je seminare kod domaćih i stranih profesora: József Eötvös, Alexander Swete, Nicola Otteri, Miloš Janjić.

Izložba fotografija Gorana Kukića „Liberto”

U u Gradskom Muzeju Sombor u četvrtak, 15. jula 2021. godine, sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe fotografija „Liberto” samostalnog umetnika fotografije Gorana Kukića.

Pozivnica

Liberto — oslobođeni rob koji još nije dobio građanska prava

Snimajući svet oko sebe bolje sam razumevao „svoju stvarnost”. Životna snaga meni najdražih i najbližih žena uticala je na mene toliko jako da se tema slobode neminovno našla na mojim fotografijama. Kolekcijom „Liberto” pokušavam da skrenem pažnju na žene u njihovom punom sjaju i na njihovu borbu za afirmaciju i slobodu izbora. Odabrao sam strukturu diptiha da bih naglasio kontrast između vekovne borbe (leva strana) i izazova sadašnjosti (desna strana). Afere vezane za muško–ženske odnose aktuelizovale su problem statusa žena u društvu i njihovog prava na slobodu izbora. Rimljani i Grci imali su termin Liberto za oslobođene robove koji su i dalje imali obaveze prema prethodnim vladarima, ali bez punih građanskih prava. Savremeno društvo još uvek  se odnosi prema ženama na sličan način. Zahvaljujući svojoj borbi one danas imaju pravo na glas, obrazovanje, imovinu… No, često nemaju mogućnost slobodnog izbora kada je reč o karijeri, stilu, načinu komunikacije, uključujući i  delikatnost izbora partnera ili partnerke. Sredina između krajnosti koje simbolizuje diptih „Liberto” još uvek je cilj kome stremi „oslobođena” žena.

Plakat

Goran Kukić je rođen 1956. u Sarajevu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Od 1984. ima status samostalnog umetnika fotografije. Dobitnik je nagrada i mnogih konkursa za fotografiju i dizajn.

62. klupska izložba i 6. izložba stanovnika ZBO

Foto kino video klub „Rada Krstić” Sombor će u utorak, 6 jula 2021. godine, sa početkom u 19 časova u Gradskom muzeju Sombor otvoriti 62. klupsku izložbu i 6. izložbu stanovnika Zapadnobačkog okruga, koja je zbog epidemiološke situacije odložena u decembru prošle godine. Izložbu otvara Branislav Brkić, selektor izložbe.

Pozivnica

Promocija projekta „Vatra, kamen, zemlja”

Promocija projekta „Vatra, kamen, zemlja — rekonstrukcija procesa izrade predmeta i kalupa iz bronzanog doba” održava se u subotu, 5. juna 2021. godine, od 10 časova, u dvorištu Gradskog muzeja Sombor. Otvaranje izložbe je u 12 časova. Izložba će biti otvorena od 5. do 30. juna 2021. godine.

Pozivnica

Projekat „Vatra, kamen, zemlja — rekonstrukcija procesa izrade predmeta i kalupa iz bronzanog doba” je zasnovan na interdisciplinarnoj saradnji arheologa, zanatlija/vajara, livaca, konzervatora i etnologa te predstavlja sintezu znanja kako bi se što bolje razumeo fenomen metalurgije iz ugla arheologije.

Rukovodilac projekta je Anđelka Putica, viši kustos Gradskog muzeja Sombor. Projekat je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za 2020. godinu.

Izlivanje mača

Tehnologije livenja varirale su u zavisnosti od fizičkih svojstava predmeta (oblika, veličine) i njegove upotrebe.  Zbog toga je izvedeno eksperimentalno odlivanje predmeta u kalupima od tri različite vrste materijala (glina, kamen, pesak).

Prikaz veštine izlivanja, uz njegovu interpretaciju, dokumentovanje i prezentaciju odgovoriće na pitanja sa kojima se muzealci u kontaktu sa publikom neretko susreću:

Pored ovih, odgovoriće na pitanja za koja su i sami zainteresovani:

Mač

Rekonstrukcija procesa proizvodnje sekire i mača iz bronzanog doba otkriva nam doprinose koje je ovaj vid zanatstva imao za razvoj ovih proizvoda i tehnike njihove proizvodnje kroz koje su se održavale, menjale i prenosile, tada regionalno specifične kulture.

U susret muzeju u Kuli

Izložba Gradskog muzeja Sombor povodom formiranja Muzejske zbirke Narodne biblioteke Kula biće održana od 8. do 31. maja 2021. godine u Kuli.

Detalj s izložbe

Gradski muzej Sombor je prihvatio izazov da, ko regionalni muzej ove oblasti, pomogne formiranje Muzejske zbirke Narodne biblioteke Kula. Jedan od koraka u ovom pravcu je i izložba „U susret muzeju” koja ima za cilj da ilustrativno prikaže kulturno nasleđe opštine Kula, u manjem obimu, prilagođeno izložbenom prostoru i u meri koju su dozvolili predmeti obrađeni do polovine novembra prošle godine.

Detalj s izložbe

Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su poklonili predmete budućoj Muzejskoj zbirci, onima koji su ustupili predmete za ovu izložbu i domaćinima izložbe Kulturnom centru Kula. Nadamo se nastavku saradnje sa Opštinom Kula, Narodnom bibliotekom Kula, kao i što skorijem zvaničnom formiranju Muzejske zbirke pri ovoj instituciji.

„Muzeji za 10” 2021.

Obaveštavamo vas o programu Gradskog muzeja Sombor u okviru manifestacije „Muzeji za 10”. Manifestacija traje od 12. do 18. maja 2021. godine.

Plakat

Izložba stripa Miodraga Mikice Ivanovića

Otvaranje izložbe stripa Miodraga Mikice Ivanovića u petak, 14. maja, sa početkom u 18 časova, u okviru programa „Šestog Somborskog internacionalnog festivala stripa i fantastike” koju organizuju Klub ljubitelja stripova Sombor i Udruženje „Centar PEB” Sombor. Od strane Grada Sombora festival je podržan jer je prepoznat kao „manifestacija od značaja za grad”.

Pozivnica

Evropska noć muzeja

U okviru „Evropske noći muzeja” posetioci će u subotu, 15. maja, od 17 do 22 časa, moći da obiđu stalnu postavku i aktuelnu izložbu stripa Miodraga Mikice Ivanovića.

Miodrag Mikica Ivanović

Radno vreme Gradskog muzeja Sombor tokom manifestacije je radnim danima od 8 do 19 časova, a u subotu od 17 do 22 časa. Ulaz tokom manifestacije je besplatan. Dobro došli!

Radno vreme tokom praznika

Radno vreme Gradskog muzeja Sombor tokom prvomajskih i uskršnjih praznika:

Dobro došli!

Promocija projekta konzervacije i restauracije prstenja

Promocija projekta „Konzervacija i restauracija prstenja iz srednjovekovne zbirke Gradskog muzeja Sombor” održana je 3. marta 2021. u Gradskom muzeju Sombor.

Detalj s promocije

Trajno očuvanje nasleđa jedan je od osnovnih uslova prilikom promišljanja o svim slojevima vrednosti kulturnog nasleđa koje su utkane u pamćenje svake društvene zajednice. Tokom istraživanja, rekognosciranja terena i rada na arheološkim iskopavanjima evidentiran je velik broj raznovrsnih kulturnih dobara koja poseduju slojevite vrednosti značajne kako za lokalnu, tako i za širu zajednicu.

Srednjovekovno prstenje je najbrojnija vrsta nakita u arheološkoj zbirci Gradskog muzeja Sombor, zastupljena primercima od najjednostavnijih formi, preko masivnih komada naglašene profilacije glave i karike, do luksuznih primeraka.

Viktorija Uzelac

Projekat „Konzervacija i restauracija prstenja iz srednjovekovne zbirke Gradskog muzeja Sombor” je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u 2020. godini, oblast muzejsko nasleđe. Kompletnim konzervatorskim tretmanom obuhvaćeno je više od 70 predmeta (zlato, srebro i bronza) u cilju izlaganja i dalje stručne obrade. Ponovnim obezbeđivanjem fizičke i strukturalne stabilnosti predmeta, omogućeno je bezbedno rukovanje predmetima, što je neophodno za svako stručno istraživanje i prezentaciju arheološkog materijala.

Predmete je konzervirala Danijela Jovanović, fotografije je izradio Veljko Džikić (Centralni institut za konzervaciju u Beogradu). Specijalističke gemološke analize nedestruktivnim metodama identifikacije obavio je dr Zoran Miladinović. Rukovodilac projekta je Viktorija Uzelac, kustos arheolog Gradski muzej Sombor.

Replika srednjovekovnog prstena za luk, kraj XIV veka

Replike srednjovekovnog nakita iz arheoloških zbirki Gradskog muzeja Sombor, raskošno izvedenih i vešto osmišljenih ornamenta na prstenju, predstavljaju luksuzan suvenir sa porukom srednjovekovne tradicije. Vidljivi identitet pojedinca obezbedite na vreme u muzejskoj suvenirnici. Težine prstenja variraju u zavisnosti od izlivene serije i obrade, svi modeli su od srebra 925.

Bunjevci iz zbirke Gradskog muzeja

Pozivnica

Poštovani,
Srdačno Vas pozivamo, povodom Dana grada Sombora, na otvaranje izložbe „Bunjevci iz zbirke Gradskog muzeja Sombor” u petak, 19. februara 2021. godine, u 17 časova.

Dobro došli!

Kraljevska umetnost Velimira Bate Žugića

Magistar inž. Velimir Bata Žugić iz Beograda,Velimir Bata Žugić rođeni Somborac, poklonio je Istorijskom odeljenju Gradskog muzeja Sombor izuzetno vredan legat istorijske građe za istoriju slobodnog zidarstva u Srbiji i međunarodne saradnje sa svetskim ložama. Ova nesvakidašnja građa rasvetljava lično angažovanje legatora Velimira Bate Žugića u Regularnoj velikoj loži Srbije (RVLS) i njegovim međunarodnim aktivnostima u svetskom Slobodnom zidarstvu (SZ). Raznovrsnost i objedinjenost ustupljene građe je iskazana već i u imenu legata, koji se po legatorovoj želji zove „Moj život u kraljevskoj umetnosti”.

Gradski muzej Sombor najtoplije zahvaljuje gospodinu Žugiću na želji i odluci da njegov rodni grad poseduje redak i značajan legat koji će obogatiti kulturnu baštinu grada.