Gradski muzej Sombor

Istorija umetnosti

Likovno odeljenje

Zavičajnu zbirku likovnog odeljenja čine uglavnom dela likovne i primenjene umetnosti iz XVIII, XIX i XX veka. Teritorija koju pokriva Gradski muzej u Somboru je vrlo specifična u muzeološkom smislu, jer predstavlja skup različitih uticaja, kultura i stilova, koji su se preplitali i smenjivali na vrlo osoben način. Zastupljena su različita hronološka strujanja, počev od baroka, rokokoa, klasicizma, bidermajera, romantizma, akademskog realizma, istoricizma, secesije, impresionizma, ekspresionizma do savremenih slikarskih pravaca. Osim vrednih umetničkih slika, crteža, grafika, skulptura i tapiserija, Muzej poseduje i bogatu zbirku stilskog nameštaja, srebrnine, porculana i drugih predmeta koji imaju umetničko–istorijski značaj za nacionalnu i opštu kulturu ovog kraja. Fond likovnog odeljenja se sistematski uvećavao muzejskim otkupom i poklonima, tako da danas broji više od 600 eksponata.

Najstarije slike likovne zbirke potiču iz 18. veka. Značajnu ulogu i mesto u slikarstvu toga perioda ima Teodor Dimitrijević Kračun, jedan od najvećih slikara srpskog baroka. U Muzeju se čuva ikona „Vaznesenje Hristovo”, zatim mnoge druge vredne ikone, kao što su „Bogorodica sa malim Hristom”, rad Arsenija Vujića iz 1796. godine ili oltarska pala „Raspeće Hristovo”, rad Matije Haniša iz 1794. godine.

Najlepši detalj u rokajnoj ambijentalnoj celini je stilska unikatna peć „Hardmuth” iz 18. veka, kao i mnogobrojni detalji primenjene umetnosti, koji su sa slikarstvom odgovarajućeg vremena usaglašeni ili stilski ili hronološki.

Na izložbi su i portreti čuvenih slikara–klasicista: Arsenija Teodorovića i Pavela Đurkovića. Bidermajer je najzastupljeniji u zbirci, tako da su uz slike izloženi i najzanimljiviji predmeti. U svojoj poslednjoj fazi klasicizam ide od vidno izražene istorijske tematike do nazarenstva i prvih nagoveštaja romantizma. Najznačajniji primerak istorijskog romantizma je monumentalni portret austrijske carice Elizabete, rad Tan Mora iz 1875. godine. U zbirci se čuvaju radovi čuvenih slikara, predstavnika akademskog realizma Uroša Predića, Petera Kalmana, Arpada Juhasa, Jožefa Malija, Ivana Radovića i mnogih drugih koji, nažalost, zbog nedovoljnog prostora ovog puta nisu mogli biti izloženi.