Gradski muzej Sombor

Etnologija

Etnologija — etnografija je nauka koja se bavi proučavanjem ljudskih rasa, društava, običaja, religije, oblika privrede, kuća i naselja, nošnji, hrane, narodne medicine, umetnosti i nauke; ili najkraće — proučavanjem celokupne materijalne i duhovne kulture naroda.

Godine 1899. članovi Istorijskog društva u Somboru posvećuju posebnu pažnju prikupljanju etnografskih predmeta, svesni da ti predmeti u narodu naglo nestaju. Značajne sabirne akcije su organizovane 1907. i 1909. godine, kada su urađena i fotosnimanja (kao i crteži) u šokačkim i srpskim naseljima.

Godine 1936. Đorđe Antić, apotekar iz Sombora, oživljava rad na prikupljanju etnografskih predmeta, sređuje zbirke, otkupljuje za svoj novac najdragocenije primerke narodnih nošnji i poklanja Muzeju preko 350 predmeta. Najveći deo ovoga blaga nestaje za vreme Drugog svetskog rata.

Posle oslobođenja etnografske zbirke prenete su u sadašnju zgradu Muzeja i najviše se popunjavaju zahvaljujući radu kustosa Sofije Dimitrijević i Katarine Osvald–Kupusarević.

Etnografsko odeljenje ima oko 5.000 predmeta. Sastoji se iz zbirki: nošnje i tekstilni predmeti, sprave za predenje i tkanje, ćilimi i ponjavke, pokućstvo, grnčarija, zemljoradničke sprave, razni zanatski alati, stočarski pribor i predmeti, ribarske sprave, pčelarstvo, liciderski kalupi, šarena uskršnja jaja, ikone na staklu, čuture i tikve, fragmenti drvoreza, narodni muzički instrumenti… Godine 1992. oformljava se zbirka doseljenika u naše krajeve od 1918. do današnjeg dana. Za poslednjih deset godina etnografsko odeljenje je dobilo više od 660 predmeta na poklon.

Stalna postavka etnografskog odeljenja 2003. godine predstavljena je orginalnim predmetima, fotografijama, crtežom i etnološkom kartom. U prvoj prostoriji je privreda Sombora i okoline, a u drugoj su narodne nošnje, sprave za predenje i tkanje, tkanje, pokućstvo, liciderski kalupi i uskršnja jaja…