Logó Zombori Városi Múzeum

„Az élet és halál köre” című kiállítás

„Az élet és halál köre — gyűrűk az Zombori Városi Múzeum középkori régészeti gyűjteményéből” című tanulmányi kiállítás május 18–től július 1–ig.

Kiállítás plakátja

Az élet és halál köre — gyűrűk az Zombori Városi Múzeum középkori régészeti gyűjteményéből című műtermi kiállítással az ezen a területen 140 éve fennálló múzeumi tevékenységet ünnepeljük.

A kiállítás 2023. május 18–től július 1–ig tekinthető meg a Zombori Városi Múzeum tematikus kiállítótermében.

Bővebben a kiállításról

A régészeti kiállításon először került bemutatásra a Zombori Városi Múzeum középkori ékszergyűjteményében található, teljes rendszerezett gyűrűgyűjtemény. A gyűrűket a Zombori Városi Múzeum régészeti gyűjteményének kialakulása kezdetétől gyűjtötték a mai Bácskát magában foglaló területről. Az élet és halál körét a 8. század végétől a 19. század elejéig datált gyűrűpéldák illusztrálják, a legnagyobb számban a régészeti feltárásokból származó gyűrűk jelennek meg, melyek a kiállításon bemutatott alapszerkezetet biztosították.

Az élet és halál köre — gyűrűk az Zombori Városi Múzeum középkori régészeti gyűjteményéből annak a tanulmánykutatásnak a folytatása melyet a Zombori Városi Múzeum 140 éves múzeumi tevékenysége alkalmából mutatunk be kisebb léptékben. A gyűrűk bemutatása hozzájárul a múzeumi gyűjtemény jobb megismeréséhez és ösztönzi a régészeti kutatások folytatását a Monostorszegi Bartan lelőhely területén.

Szakvezetés időpontjai: június 7–én, szerdán 17 órakor és június 24–én, szombaton 12 órakor. A kiállítást annak szerzője, Viktorija Uzelac, vezető kurátor régész tolmácsolja a közönség számára.

© 2004—2024 Zombori Városi MúzeumWeb tervezés és weboldal fejlesztés Tacit
s