Logó Zombori Városi Múzeum

„A nyolcvanas évek kitörési kísérletei” kiállítása

„A nyolcvanas évek kitörési kísérletei — Radics Zoltán — Dragan Rakić — Dragan Pantić” című kiállítás megnyitója csütörtökön, július 27–én lesz a Köztársaság téren, a Zombori Városi Múzeum előtt.

Kiállítás plakátja

A nyolcvanas évek emancipációs törekvései — Radics Zoltán — Dragan Rakić — Dragan Pantić elnevezésű kiállítás művészeknek a 80–as években Zomborban létrejött munkásságát mutatja be.

A kiállításon a három művésznek arról az 1984–ben szervezett közös művészeti akciójáról is megemlékezünk, mely híven fejezte ki az akkori fiatal nemzedék abbéli törekvéseit, hogy az új művészeti formák által (mint amilyen a performance és egyéb utcai művészeti akciók voltak) kiharcolják saját függetlenségüket, elismertessék kreativitásuk jogosságát, és kitörjenek a társadalmi előítéleteknek és kulturális megalkuvásnak abból a légköréből, amely a Jugoszlávia szétetése előtti utolsó évtizedben egyszerre volt ösztönző és korlátozó.

A kiállításon képeket, rajzokat, önéletrajzi–, film– és fotóművészeti dokumentumokat láthatunk, amelyek az 1984 és 1988 között megvalósuló legfontosabb művészeti megvalósulásokat mutatják be. Ezen kívül betekintést nyerhetünk az Imago, alternatív vidéki színház (APTI) akkori munkásságába is.

A kiállításon bemutatott műveket és dokumentumokat magánszemélyek gyűjteményeiből származnak. A kiállítás szerzője Čedomir Janičić művészettörténész, a Zombori Városi Műzeum tanácsadója.

A kiállítás megnyitója csütörtökön, július 27–én lesz a Köztársaság téren, a Zombori Városi Múzeum előtt.

A kiállítás megnyitója után a múzum kertjében a közönség a nyolcvanas éveik leghíresebb slégereinek mellett élheti át még jobban az akkori kor hangulatát. Hogy az élmény teljes legyen, kérjük, hozzanak magukkal valamilyen emléktárgyat ebből az időszakból.

Találkozunk a Múzeum előtt!

Kiállítási banner
Kiállítási banner

A kiállítás programja

Július 27. 20 óra, Köztársaság tér (a Zombori Városi Múzeum előtt zöld terület)

Megnyitó (Újra!)
Radics Zoltán, Hommage minket & neked

Július 27. 21 óra, a Múzeum kertje

Azok a nyolcvanas évek, mulatság. Kérjük a kedves résztvevőket, öltözzenek az alkalomhoz illően.

Augusztus 12. 12 óra, Zombori Városi Múzeum

Közönségtalálkozó és beszélgetés, melyen Čedomir Janičić művészettörténész és Radics Zoltán művész osztja meg gondolatait a kiállításról.

© 2004—2024 Zombori Városi MúzeumWeb tervezés és weboldal fejlesztés Tacit
s