Logó Zombori Városi Múzeum

„A mágia bűnétől a gyógyszerészet művészetéig” című kiállítás

December 15–én, pénteken 13 órakor nyílik meg „A mágia bűnétől a gyógyszerészet művészetéig” című kiállítás, amellyel a Múzeum zárja jeles jubileumát — a Zombori múzeum tevékenységének 140 évfordulóját.

Kiállítás plakátja

December 15–én, pénteken 13 órakor nyílik meg A mágia bűnétől a gyógyszerészet művészetéig — A magiae crimine ad artem pharmaciae című kiállítás, amellyel a Zombori Városi Múzeum zárja jeles jubileumát — a Zombori múzeum tevékenységének 140 évfordulóját.

E történet, mely elvezet a mágia bűnétől a gyógyszerészet művészetéig, 2021–ben kezdődött, amikor Vesna Jovanović, a híres zombori „Az Arany Oroszlánhoz” elnevezsű patika tulajdonosa a Zombori Városi Múzeumnak adományozta patikaállványokból, felszerelésből és edényekből álló gyűjteményét.

A kiállítás első része a „boszorkányok” történetén keresztül szemlélteti a 18. század közepén alkalmazott gyógyítás szemléletét a Habsburg Monarchia déli határának övezetében, Zombor szabad szabad királyi város területén. A népgyógyászat és a gyógyászok gondosan gyűjtötték és továbbították a gyógynövényekről és növényi kivonatokról szóló ismereteiket. Ezt követően a gyógyszerek előállítása sokáig csak gyógyszertárakban történt.

A kiállítás emellett lehetőséget ad arra is, hogy betkeintsünk az ipari korszak (a XX. század első évtizede) kezdetéről származó gyógyszertári műhelybe, a patika hangulatába. A külföldről érkező gyógyszerre való várakozás helyett a gyógyszertár léte a városban a gyógyszer laboratóriumi elkészítésének lehetőségét jelentette az orvosi receptúrák és az érvényes gyógyszerkönyv előírásai szerint.

A kiállítás céljaira a következő intézmények és szervezetek bocsátották rendelkezésünkre gyógyszergyűjteményük egy részét: a Zombori Gyógyszertár, az Óbecsei Városi Múzeum, a zentai „Stevan Sremac” Szerb Kulturális Központ, az óbecsei „Than Fivérek” Értelmiségi Kör, a zombori „Dr. Ružica Rip” Egészségügyi Szakközépiskola valamint a bezdáni és kerényi „Galen Pharm” gyógyszertárak. A kiállítás bevezető részében szemléltető anyagként a Zombori Történeti Levéltár anyagát, valamint a zombori Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Gimnázium és a sztapári „Branko Radičević” Általános Iskola tananyagait használták fel.

A kiállítás szerzője Nada Putica, vezető etnológiai kurátor és antropológus. A kiállítást 2024. január 31–éig várja a látogatókat.

© 2004—2024 Zombori Városi MúzeumWeb tervezés és weboldal fejlesztés Tacit
s