Logó Zombori Városi Múzeum

Történelmi osztály

A történelmi osztály Zombor város, valamint Apatin, Kúla és Hódság községek kulturális és történelmi örökségét őrzi az oszmánok távozásától (1687) egészen napjainkig. A tárgyak a népesség soknemzetiségű szerkezetéről, viharos történelmi időszakokról, a zombori és nyugat–bácskai települések lakóinak gazdag társadalmi kulturális és sporthagyományairól tanúskodnak.

A történelmi tárgyak gyűjteménye a Bács–Bodrog Vármegyei Történelmi Társulat megalakulása után kezdett létrejönni, de szervezett fejlesztésére csak 1971–ben, a Történelmi gyűjtemény megalakulásakor került sor. A gyűjtemény adományok és hagyatékok útján gyarapodott, a vásárolt tárgyak száma elenyésző.

Történelmi gyűjtemény

A történelmi gyűjtemény jelenleg mintegy 9.600 tárgyat tartalmaz Zombor, Apatin, Kúla és Hódság 16. — 20. századi politikai–, társadalom–, gazdaság–, sport– és kultúrtörténetéből. A 20. század végén a tárgyakat az anyagfajták szerint 12 gyűjteménybe sorolták:

A batinai csata gyűjteményét 2017–ben a felújított Batinai Csata Emlékmúzeumban önálló gyűjteménybe elkülönítették.

A Duna–menti Svábok gyűjteménye a Történelmi osztályon belül 2019–ben alakult meg, majd 2020–ban önálló gyűjteményként elkülönítették a Városi Múzeum melléképületét képező Duna–menti Svábok Múzeumban.

© 2004—2023 Zombori Városi MúzeumWeb tervezés és weboldal fejlesztés Tacit
s