Logó Zombori Városi Múzeum

Képzőművészeti osztály

A Zombori Városi Múzeumot 1945 októberében nyitották meg a nyilvánosság előtt az állandó tárlat kiállításával, mely a vilagháborúk közötti művészetből és Pavle Beljanski hazafi gyűjteményéből áll. Ez a rendkívül értékes gyűjtemény, amely ma Újvidéken található, 1952–ig a Zombori múzeum tárlatát képezte, ezután áthelyezték Belgrádba, majd 1957–ben Újvidéknek ajándékozták.

A Képzőművészeti osztály, e gyűjtemény mellett, a második világháború után, a háborús időszak alatt lerombolt házakból összegyűjtött, egyenetlen minőségű alkotásokból állt. Az ezt követő évtizedekben a rendszeres felvásárlások és ajándékozások gyarapították a kollekció értékét: adományok Juhász Árpád és Kálmán Péter alkotásaiból, festmények és iparművészeti alkotások Smiljka Paunović, született Palanački hagyatékából, aki Julijana Palanačkinak, a nagy szerb költő, Laza Kostić feleségének örököse, a zombori festők ajándékozása a Múzeum századik évfordulója alkalmából, Mileta Vitorović, Zoran Stošić Vranjski, Dušan Mašić és Ladislav Petreš hagyatéka, Branislav Brankov rajzai és dokumentációja, melyeket a művész felesége, Vasagyi Mária ajándékozott, és mások.

A Képzőművészeti osztály a helyi történeti képző– és iparművészeti gyűjteményekből, valamint a „Képzőművészeti ősz” kortárs művészeti gyűjteményből áll.

Helyi történeti képző– és iparművészeti gyűjtemény

A képzőművészeti gyűjtemény rendkívüli alkotásai bemutatják a vallási és profán festészet történelmi fejlődését a 17. századtól a 20. század első feléig: Hanisch Mátyás, Krisztus keresztre feszítése, Arsenije Teodorović, Avram Mrazović portréja, Than Mór, Erzsébet császárnő portréja (Sissi), Marija Atanasijević—Veselinović, Sárkányt ölő Szent György, Uroš Predić, Jelisaveta Gligorijević portréja, Kálmán Péter, Modell a műteremben, Juhász Árpád, Önarckép és mások.

Az iparművészeti alkotások közül a legkiemelkedőbbek a Zsolnay agyagkemence, a neorokokó stílusú bútorok, a biedermeier korszakból származó bútorok és tárgyak, a Lionel Perrot francia művész tervei alapján készült faliszőnyegek, Laza Kostić íróasztala, textilből, porcelánból, nemesfémből és finoman megmunkált fából készült tárgyak: ruházat, poharak, gyertyatartók, lámpák, tálak, tányérok, evőeszközök, konyha– és nappali bútorok részei és mások.

„Képzőművészeti ősz” kortárs művészeti gyűjtemény

A kortárs művészeti képtár gyűjteménye számos műalkotást tartalmaz, melyeket a Képzőművészeti ősz elnevezésű rendezvény éves kiállításán vásárolt fel a múzeum. Ezt a rendezvényt először 1961–ben a Városi Múzeum akkori igazgatója, Milan Konjović festő szervezte. Az éves Képzőművészeti Ősz kiállítások, valamint a Rajztriennálé és más csoportos és egyéni kiállítások, amelyeket a legjelentősebb jugoszláv művészetkritikusok és történészek terveztek és mutattak be, számos híres művészt egybegyűjtött a volt Jugoszlávia egész területéről. A gyűjtemény Zora Petrović, Gojmir Anton Kos, Edo Murtić, Lazar Vozarević, Risto Kalčevski, M.B. Protić, Stojan Ćelić, Marko Čelebonović, Ferdinand Kulmer, Julij Knifer, Branko Filipović, Vojo Stanić, Vladimir Veličković, Cile Marinković, Sadko Hadžihasanović, Mileta Prodanović, Gustav Gnamuš és mások műveit tartalmazza.

© 2004—2024 Zombori Városi MúzeumWeb tervezés és weboldal fejlesztés Tacit
s