Logó Zombori Városi Múzeum

Gyűjtemények

A Zombori városi múzeum egy összetett regionális múzeum melynek múzeumi gyűjteménye ma már mintegy 40.000 tárgyat őriz, több gyűjteményben osztályonként elhelyezve: régészeti, néprajzi, történelmi osztály, a Batinai Csata Múzeumának melléképületével Bezdánnál, képzőművészeti osztály, helyi történeti gyűjteménnyel és iparművészeti gyűjteménnyel, valamint a Kortárs Jugoszláv Művészeti Galéria és a Képzőművészeti ősz című gyűjteménnyel. A Múzeum szakkönyvtárral rendelkezik melyben a 18. — 20. századig terjedő időszakból származó, rendkívül értékes kiadványok találhatók.

Régészeti osztály

A régészeti osztály négy gyűjteménybe osztott ingó régészeti javakból áll, amelyek folyamatosan bővülnek az Északnyugat– és Délnyugat–Bácska területéről származó új tárgyakkal. A tárlat időrendi kerete a mezolitikumtól az új századig terjedő időszakot öleli fel. A tárgyak nagyrészt védőrégészeti feltárásokból, szisztematikus feltárásokból, terepfelderítésből, részben ajándékozásból, vásárlásból származnak.

Néprajzi osztály

A Néprajzi osztályon több mint 6.500 tárgy található, gyűjtemények és szedetek szerint osztályozva. Ezek népviselet–gyűjtemények, melyek ing–, kötény–, öv–, kalapgyűjteményeket tartalmaznak; textilbútorok gyűjteménye szőnyegek, táskák, törölközők és tálalószekrények gyűjteményével; kerámiák és étkészletek a 19. század végéről és a 20. század elejéről; bútor; kézműves tárgyak; fényképek a 19. század végéről és a 20. század elejéről; gazdaság; népi hangszerek…

Történelmi osztály

A történelmi osztály Zombor város, valamint Apatin, Kúla és Hódság községek kulturális és történelmi örökségét őrzi az oszmánok távozásától (1687) egészen napjainkig. A tárgyak a zomboriak és a nyugat–bácskai települések lakóinak soknemzetiségű népességszerkezetéről, viharos történelmi időszakokról, gazdag társadalmi, kulturális és sporthagyományokról tanúskodnak. A történelmi gyűjtemény jelenleg mintegy 9.600 tárgyat tartalmaz a 16. és a 20. század közötti politikai–, társadalom–, gazdaság–, sport– és kultúrtörténetből.

Képzőművészeti osztály

A képzőművészeti osztály a helyi képző– és iparművészeti gyűjteményekből, valamint a „Képzőművészeti ősz” című kortárs művészeti gyűjteményből áll. A képzőművészeti gyűjtemény az egyházi és profán festészet történeti fejlődését mutatja be a 18. századtól a 20. század első feléig. A textilből, porcelánból, nemesfémből és finoman megmunkált fából készült tárgyakból álló iparművészeti alkotások a stílusok széles skáláját mutatják be: rokokó, biedermeier, empire, szecesszió és eklektika. A „Képzőművészeti ősz” gyűjtemény a modern és posztmodern művészet fejlődését és befolyását mutatja be az egykori JSZSZK területén, a 60–as évektől a 90–es évekig. A képzőművészeti osztály mintegy 1.500 tárgyat tartalmaz.

© 2004—2024 Zombori Városi MúzeumWeb tervezés és weboldal fejlesztés Tacit
s