Лого Градски музеј Сомбор

Легати

Имре Фрај (Сомбор, 1885—1954)

Сомборски судија и страствени колекционар Имре Фрај већ као гимназијалац поседује значајну нумизматичку збирку и неколицину археолошких предмета о којима пише у стручним часописима и дневној штампи. 1952 године Имре Фрај је поклонио Музеју целокупну своју збирку старог новца, око 12.000 комада. Заједно са својом нумизматичком збирком Фрај је поклонио своју стручну библиотеку са око 3.000 књига и часописа, од чега је већи део искључиво нумизматичка литература, у његово време позната и значајна издања неопходна за обраду нумизматичког материјала. Музеју је поклонио и своју археолошку збирку од око 1.000 предмета.

Тереза Кочиш (Светозар Милетић, 1934)

Југословенска гимнастичарка Тереза Кочиш из Светозара Милетића предала је 54 медаље, плакете, дипломе, фотографије и пратећу документацију са југословенских и међународних такмичења. Градски музеј је прихватио обавезу да део легата изложи на сталној поставци у иновацији Историјског одељења 2009. године.

Породица Вуић

Нада и Богдан Тодоров су предали Музеју око 500 предмета из породичног наслеђа једне од угледнијих сомборских грађанских породица — породице Вуић. Легат је разноврстан и обухвата предмете из етнологије, историје и примењене уметности. Градски музеј је изложио део легата на тематској изложби „Легат породице Вуић” у септембру 2016. године.

Милета Виторовић (Шепшин, 1920 — Нови Сад, 1991)

Познати сликар и графичар пред крај свог живота, 1991, завештао је Музеју четрдесет и девет својих графика (дрворезе у боји) као успомену на свој петнаестогодишњи боравак у Сомбору (1952—1967). Уз графике Виторовићев легат садржи биографску и библиографску документацију на 226 листова.

Зоран Стошић Врањски (Врање, 1936)

Године 1991. потписан је уговор о легату са Зораном Стошићем Врањским, познатим сликарем и писцем који живи и ради у Сомбору. Сваке године Врањски поклања Музеју три своја рада, с тим што је у неколико наврата поклонио мапе са више десетина својих цртежа. Уз ликовне радове, легат садржи богату био–библиографску документацију о животу у раду овог уметника.

Душан Хаџи Машић (Сомбор, 1935—2008)

Године 1994. Душан Хаџи Машић, сликар, графичар и скулптор из Сомбора потписао је уговор о легату својих уметничких радова (слике, цртежи, скулптуре, графике, уметнички плакати и радови из домена примењене уметности). До своје смрти, 2008, уметник је сваке године допуњавао свој легат.

Ладислав Петреш (Каћмар, 1936 — Нови Сад, 2004)

Уговор о поклону уметничких фотографија и пратећег материјала Ладислава Петреша, мајстора уметничке фотографије потписан је 2016. године између Ане Сујолџић, мајке Ладислава Петреша и Градског музеја Сомбор. Поклон чине: уметничке фотографије, награде, дипломе, признања, захвалнице, похвалнице, повељe, плакати, каталози са изложби, позивнице и други пратећи материјал и један дрвени кофер. Нарочито се истиче фотографски есеј Позориште изнутра у ком је Петреш на више од стотину фотографија испратио пробе и премијеру култне представе Позабави се Амелијом, из 1985, сомборског Народног позоришта, у режији Љубомира Драшкића.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s