Лого Градски музеј Сомбор

Привремене изложбе

Трагом коњаника ратника — 200 година владавине Авара

Посетиоци имају прилику да виде прилагођену, односно редефинисану изложбу Градског музеја Бечеј са око 200 предмета. На изложби су представљени и интерпретирани обичаји сахрањивања покојника са личним предметима.

Нит снована 60 јесени

На изложби таписерија „Нит снована 60 јесени” из Збирке „Атељеа 61” из Петроварадина представљено је 26 радова уметника различитих генерација и поетика и део који се односи на историјат Атељеа.

Шапат долине Нила

Изложба представља староегипатску збирку Градског музеја Сомбор која је поклон Јаноша Фернбаха из 1899. године. Збирку чини 16 амулета, једна минијатурна статуа, ниска од 211 перли, козметичка посуда, посуда за шминку за очи и ушапти фигурина спорне аутентичности.

Буњевци из збирке Градског музеја Сомбор

Оригинални цртежи Миодрага Микице Ивановића

Изложба стрипа Миодрага Микице Ивановића реализована је у оквиру програма Шестог Сомборског интернационалног фестивала стрипа и фантастике коју организују Клуб љубитеља стрипова Сомбор и Удружење „Центар ПЕБ” Сомбор. Од стране Града Сомбора фестивал је подржан јер је препознат као „манифестација од значаја за град”.

Ватра, камен, земља — реконструкција процеса израде предмета и калупа из бронзаног доба

Пројекат је заснован на интердисциплинарној сарадњи археолога, занатлија/вајара, ливаца, конзерватора и етнолога те представља синтезу знања како би се што боље разумео феномен металургије из угла археологије.

Либерто

Изложба фотографија самосталног уметника фотографије Горана Кукића.

Трагови у 30 слика

Од кратког историјата сомборских Јевреја, изложба вас води од обичаја везаних за животни и годишњи циклус јеврејске културе све до јеврејских породица који су својим деловањем у култури, економском јачању града или деловању у многобројним удружењима оставиле траг у историји нашег града.

Константин Костић — народни трибун 1918.

Гостујућа изложба Музеја присаједињења / Музеја Војводине из Новог Сада о Константину Костићу, једном од представника српског народа на Великој народној скупштини 1918. у Новом Саду, отворена од 30. септембра до 14. октобра.

Болнички центар бр. 2 Сомбор

Фотографије особља, рањеника, докумената особља, предмета (носила, партизанско буре, бочице за лекове, болнички билтени, реконструкција болничке собе…) као и сећања болничарки на рад у центру који се налазио у Сомбору од новембра 1944. до новембра 1946.

Град као песма

Изложба у оквиру прославе Дана Града Сомбора отвара се 17. фебруара.

50 за 50 — Они су нас учили

Поставку чини 50 фотографија истакнутих конзерватора — уметничких портрета или кадрова из радних и приватних ситуација, израђених аматерски или професионално, из публикација или приватних колекција, пажљиво бираних са идејом да се представи особеност сваког приказаног конзерватора. Фотографије прате анегдоте, сећање на њихове карактере, имена и дела. Изложбом се обележава 50 година од оснивања Друштва конзерватора Србије.

Одјеци генија

Дан науке у Републици Србији и рођендан Николе Тесле обележен је изложом која укључује графике/сериграфије из мапе „Hommage à Tesla (1856 — 2006) 150 година од рођења”, документе: штампане фотографије Николе Тесле и његових изума, и трансформатор, учило за показне вежбе из сомборске Гимназије.

У космосу Зорана Стошића Врањског — 30 година легата

Подсећање се на део богатог легата Зорана Стошића Врањског који укључује слике, минијатуре, цртеже, меморабилије, фотографије, награде и друге предмете који сведоче о постојаности Стошићевих уметничких и људских уверења.

Лица Бачке

Завод за културу војвођанских Хрвата је ову изложбу уметничких фотографија познатог суботичког фотографа Аугустина Јуриге до сада представио публици на више места у Бачкој, као и у суседној Мађарској, а сада ће четрдесет и шест фотографија, портрета, које су настале у протеклих неколико деценија широм Бачке, бити представљено и у Сомбору.

Нове аквизиције 2008 — 2022

Изложба пружа увид у аквизиције Градског музеја Сомбор у протеклих петнаест година, изложба обухвата предмете које је музеј у том периоду на различите начине прибавио и састоји се из седам целина од којих свака представља једно одељење Музеја: археолошко и нумизматичко, историјско, етнолошко, ликовно, музејску библиотеку као и два депанданса историјског одељења, Спомен музеј Батинске битке и Музеј Подунавских Шваба.

Векови сомборског венца

Оригинални архитектонски планови, карте, тлоцрти изградње или адаптације познатих сомборских зграда и скице рађене руком из архивских фондова, по први пут приказани јавности поводом обележавања Дана града Сомбора.

Партизанка и Фрагонар — колекција слика Јованке Броз

У фокусу изложбе је 36 дела ликовне уметности домаћих и страних аутора, лични предмети, фотографије и неколико комада намештаја из куће у којој је Јованка Броз живела након смрти Јосипа Броза. Више од три деценије некадашња прва дама Југославије боравила је у својеврсном кабинету успомена који је као временску капсулу пренела из једног окружења у друго, покушавајући да што је више могуће имитира амбијент председничке Резиденције у којој је живела са Јосипом Брозом Титом.

Круг живота и смрти

Први пут је представљена целокупна систематизована збирка прстења из колекције средњовековног накита Градског музеја Сомбор. Прстење је сакупљано од самог почетака формирања археолошке збирке Градског музеја Сомбор са територије која обухвата простор данашње Бачке. „Круг живота и смрти” осликан је примерцима прстења датованог од краја VIII до почетка XIX века, а најзаступљеније је прстење са археолошких ископавања.

Покушаји еманципације: осамдесете — Radics Zoltán — Драган Ракић — Драган Пантић

Слике, цртежи, биографски, филмски и фото материјал који прати најважније реализације ових уметника у периоду од 1984. до 1988. године, с посебним акцентом на њихову неформалну групу „Алтернативни провинцијални театар Имаго” (АПТИ).

Осамдесет година Малог принца

Преко сто различитих издања књиге „Мали принц” из приватне колекције Жане Гњатовић, библиотекарке Градске библиотеке „Карло Бијелицки” и дечији радови настали током радионица „Лето са Малим принцом”.

Колекција Павла Бељанског (поново) у Сомбору

Избор од 27 репрезентативних дела из Спомен–збирке Павла Бељанског следећих уметника: Саве Шумановића, Јована Бијелића, Милана Коњовића, Петра Лубарде, Ивана Табаковића, Зоре Петровић, Стојана Аралице, Игњата Јоба, Недељка Гвозденовића, Пеђе Милосављевића, Мила Милуновића, Јефте Перића, Ивана Радовића, Марина Тартаље, Косте Хакмана и Марка Челебоновића и део документације из власништва Галерије „Милан Коњовић”, Спомен–збирке Павла Бељанског и Градског музеја Сомбор.

Од злочина магије до уметности фармације — A magiae crimine ad artem pharmaciae

Прича која нас води од злочина магије до уметности фармације почиње 2021. године када је госпођа Весна Јовановић, власница познате сомборске апотеке „Златни лав”, поклонила Градском музеју Сомбор своју колекцију апотекарских стојница, прибора и посуђа.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s