Лого Градски музеј Сомбор

Одјеци генија

Позивница за изложбу

Изложба је уприличена поводом Дана науке у Републици Србији и дана рођења Николе Тесле, 10. јула и укључује графике/сериграфије из мапе омаж Николи Тесли које су део пребогатог легата Велимира Бате Жугића Градском музеју Сомбор а поред тога изложене су и штампане фотографије Николе Тесле и фотографије његових изума, као и Теслин трансформатор и учила за показне вежбе из збирке старих учила сомборског Педагошког факултета.

Рад Теслиног трансформатора присутнима је демонстрирала Марија Бошњак Степановић, ванредна професорка Педагошког факултета у Сомбору.

Изложена су графичка остварења угледних домаћих уметника као што су: Владан Радовановић, Душан Оташевић, Тодор Стевановић, Даница Баста, Светозар Самуровић, Миле Грозданић, Бранко и Душан Миљуш, Зоран Димовски. Настанак мапе је иницирао, а графике и штампао, познати уметник Бранко Миљуш. Ова озбиљна селекција аутора, графичара и сликара који се успешно и често баве графиком, потврђује међусобно поверење и вољу за сарадњом у оквирима омажа јединственом генију какав је био Никола Тесла. Свако у складу са својим појединачним, препознатљивим, рукописом дао је свој допринос овој вредној иницијативи наглашавајући да је место генија на таквим висинама духа где се наука и уметност стапају у једну, недељиву, ванвременску вредносну вертикалу која остаје као вечити и сјајни оријентир у беспућима човековог постојања.

© 2004—2024 Градски музеј СомборВеб дизајн и програмирање Тацит
s