Gradski muzej Sombor

Okrugli sto o problemima zaštite muzejskog materijala

Pozivamo Vas da budete dragi gosti na okruglom stolu „Problemi zaštite muzejskog materijala — konzervacija i restauracija” u Gradskom muzeju Sombor u sredu, 18. maja 2016. godine, u 13 sati, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”.

Povodom Međunarodnog dana muzeja želimo da upoznamo javnost i nadležne instance o gorućem problemu zaštite i čuvanja muzealija, o neuslovnim depoima i problemima koji dovode do postepenog propadanja bogatih muzejskih fondova. Na okruglom stolu će učestvovati konzervatori iz Centralnog instituta za konzervaciju Beograd, kustosi Gradskog muzeja i predstavnici lokalne uprave.

Predmeti koji predstavljaju kulturnu baštininu, osetljivi su na okolinu u kojoj se čuvaju: temperaturu, relativnu vlažnost i zagađenost vazduha, te nivo osvetljenja i ultraljubičastog zračenja. Muzejski predmeti moraju biti zaštićeni i čuvani u adekvatnim uslovima. Preventivna konzervacija je važan elemenat muzejske zaštite i brige za zbirke. Jedna od bitnih odgovornosti članova muzejske struke jeste i stvaranje i održavanje povoljnih uslova za život zbirke. Kako u muzejskom depou, tako i tokom izložbi ili prevoza predmeta. Muzej je dužan da pažljivo i kontinuirano nadzire stanje zbirke, kako bi se primereno i na vreme moglo odlučiti treba li neki predmet podvrgnuti konzervatorsko—restauratorskom tretmanu.

Konzervatori CIK–a će održati predavanje o problemima zaštite muzejskog materijala i predstaviti rad na predmetima i zbirkama Gradskog muzeja Sombor.

Drugi dan muzejske manifestacije

Biblioteku su u petak, 13. maja na Dan otvorenih vrata muzejske biblioteke u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” oživeli veseli osmesi i radoznale oči dece Predškolske ustanove „Vera Gucunja” iz vrtića „Đanić”.

Dan otvorenih vrata muzejske biblioteke

Učenici OŠ „Bratstvo—jedinstvo” i najmlađi polaznici likovne škole Tatjane Dimitrijević pokazali su svoju kreativnost kroz zanimljive radove. Projekcija filma RTV „Čuvari sećanja” u večernjim časovima privukla je zainteresovane građane i podsetila na značaj i vrednost muzeja.

Likovna škola

Otvoreni Svetođurđevski dani u Somboru

U Gradskom muzeju u Somboru u utorak, 10. maja 2016. godine, svečano su otvoreni Svetođurđevski dani 2016, manifestacija koja će trajati do kraja meseca maja. Uz prisustvo sveštenstva i vernog naroda upriličena je izložba posvećena episkopu bačkom Irineju Ćiriću (povodom šezdeset godina od upokojenja blažene uspomene na episkopa bačkog Irineja), koja je nastala u saradnji Eparhije bačke i autora izložbe mr Gordane Petković, višeg kustosa istoričara Muzeja grada Novog Sada.

Gordana Petković

Na početku otvaranja izložbe, prisutnima se obratio Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja u Somboru koji je istakao da je namera ove izložbe da se predstavi život i delo Episkopa Irineja, jednog od najobrazovanijih i najeminentnijih arhijereja svog doba, koji sticajem istorijskih okolnosti nisu u dovoljnoj meri poznati ni naučnoj ni široj kulturnoj javnosti. Nakon obraćanja direktora muzeja, obratila se autorka postavke mr Gordana Petković koja se zahvalila Eparhiji bačkoj, naročito Nјegovom Preosveštenstvu dr Irineju Buloviću koji je svojim ličnim angažovanjem učestvovao u stvaranju ove izložbe.

Izložbu je otvorio časni prezviter Savo Nikolić, arhijerejski namesnik somborski, koji se u ime Episkopa bačkog i Srpske pravoslavne crkvene opštine somborske zahvalio Gradskom muzeju, autorki i svima prisutnima. Otvaranje ovogodišnje manifestacije pred 120 posetilaca uveličalo je pojanje Srpskog pravoslavnog crkvenog hora „Sv. car Konstantin i carica Jelena” iz Sombora.

Crkveni hor „Sv. car  Konstantin i carica Jelena”

Kroz dokumenta, fotografije, portrete i autoportrete, zainteresovani će moći da do 25. maja upoznaju život i delo blaženopočivšeg episkopa Irineja Ćirića.

Izvor: Radio „Blagovesnik”

Predstavljena karta Batinske bitke

Karta Batinske bitke

Danas, 12. maja 2016. u 10 sati otvorena je manifestacija „Deset dana od 10 do 10” predstavljanjem karte Batinske bitke. Tok i značaj bitke objasnila je Milka Ljuboja, viši kustos istoričar, uz pomoć svetlosne signalizacije za sve faze jedne od najvećih bitaka Drugog svetskog rata na našim prostorima.

Milka Ljuboja

Nastup tri beogradska hora

U nedelju, 8. maja, u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, održan je zajednički nastup tri beogradska hora: mešoviti hor KUD–a „Đoka Pavlović” Pošte Srbije, hor studenata Farmaceutskog fakulteta beogradskog univerziteta „Raskovnik” i umetnički hor „Kralj Petar Prvi”.

Nastup hora

Repertoar su ispunili popularni šlageri, domaće i strane evergrin kompozicije uz prateći bend, pod dirigentskom palicom više nagrađivanog maestra Đorđa Perovića.

Izložba o episkopu bačkom Irineju Ćiriću

Svečano otvaranje izložbe „Irinej Ćirić — episkop bački (1884—1955)” u organizaciji Muzeja grada Novog Sada i Eparhije bačke, povodom 60–godišnjice upokojenja vladike, u utorak, 10. maja 2016. godine, u 19 časova, u izložbenim prostorijama u prizemlјu Muzeja.

Autor izložbe je mr Gordana Petković, viši kustos istoričar Muzeja grada Novog Sada. U realizaciji izložbe u Somboru učestvuju Srpska pravoslavna crkvena opština Sombor i Gradski muzej Sombor, povodom Svetođurđevskih dana i slave hrama Svetoga Velikomučenika i Čudotvorca Georgija u Somboru. Izložba će trajati do 25. maja 2016. godine.

Reč više o episkopu Irineju Ćiriću

Život i delatnost episkopa Irineja, jednog od najobrazovanijih i najeminentnijih arhijereja svog doba, sticajem istorijskih okolnosti nisu u dovoljnoj meri poznati naučnoj, a ni široj kulturnoj javnosti. Predstavljanje njegove ličnosti na ovaj način mali je doprinos ispravljanju ove nepravde.

Irinej Ćirić

Irinej (Ivan) Ćirić rođen je 1884. u uglednoj porodici u Sremskim Karlovcima, od oca Isidora, patrijaršijskog i narodno–crkvenog sekretara, i majke Eveline, rođ. Krečarević. Školovao se u mestu rođenja, u Novom Sadu, gde je završio gimnaziju (1902), u Rusiji, gde je završio moskovsku Duhovnu akademiju (1906), a zatim je studirao u Beču na Filozofskom fakultetu (grupa semitskih jezika). Doktorirao je 1908.

Zamonašio se u manastiru Hopovo, pred Božić 1908, i u monaštvu dobio ime Irinej. Brzo je napredovao u monaškim činovima. Aprila 1909. postavljen je za bibliotekara Patrijaršijske biblioteke u Sremskim Karlovcima, a u jesen iste godine postao je, u zvanju docenta, profesor Karlovačke bogoslovije. Na osnovu objavljenih naučnih radova izabran je za vanrednog profesora ove škole (1913).

Za episkopa timočkog izabran je 1919. Radio je na duhovnoj i na materijalnoj obnovi Timočke eparhije. Tu je ostao do novembra 1921. kada je premešten u Bačku eparhiju, a svečano je ustoličen nekoliko meseci kasnije u Novom Sadu (1922). Bačkom eparhijom upravljao je 33 godine, a polje rada bilo mu je izuzetno široko. Tokom 1927. boravio je u Potkarpatskoj Rusiji (Čehoslovačka), kao izaslanik SPC, obavljajući misiju uređenja tamošnje Crkve. Kao jedan od najobrazovanijih i najeminentnijih arhijereja svog doba bio je angažovan u radu više međunarodnih crkvenih pokreta u kojima je dostojno predstavljao SPC. Bavio se izučavanjem crkvenog pojanja, ikonografijom i slikarstvom, prevodio je, pisao je poeziju i beletristiku.

Tokom Drugog svetskog rata, zahvaljujući episkopovoj inicijativi i angažovanju crkvenih opština spaseno je iz mađarskog logora Šarvar i razmešteno po Eparhiji bačkoj 2.800 dece i 180 majki sa odojčadima. Njegovom zaslugom osnovana je i Eparhijska (Dečja) bolnica u Novom Sadu u kojoj su lečena deca obolela od tuberkuloze u ovom logoru.

Pozavršetku rata episkop Irinej je 17 meseci proveo u kućnom pritvoru. Umro je uoči Blagovesti 1955, a sahranjen je u novosadskoj Sabornoj crkvi.


Na izložbi je stručno predstavljen bogat arhivski materijal, lični predmeti episkopa Irineja Ćirića, odežde, umetničke slike i drugi zanimljiv materijal.

Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10

Gradski muzej Sombor učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”. Manifestacija će biti održana 2016. godine od 12. do 21. maja, odnosno biće završena obeležavanjem Evropske noći muzeja.

Manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” pokrenuta od samih muzeja u našoj zemlji, pruža mogućnost posetiocima da deset dana tokom maja besplatno posećuju muzeje i uživaju u stalnim i povremenim izložbama, kao i zanimljivim pratećim programima. Cilј manifestacije je da se stručni rad muzeja i njihov značaj u prikupljanju, čuvanju, prezentovanju i publikovanju kulturnog blaga, učini dostupnim zainteresovanoj publici koja se, posebno ovih dana, poziva da aktivno sudeluje i da svoj doprinos u uspehu ove korisne ideje. Ove godine tema manifestacije je „Moj muzej, moj grad”.

Gradski muzej Sombor priprema čitav niz zanimljivih dešavanja predviđenih programom:

Četvrtak, 12. maj

10:00 Otvaranje manifestacije — karta Muzeja Batinske bitke

Predstavljanje obnovljene karte Batinske bitke sa svetlosnim efektima prema fazama bitke, s ciljem da se predstavi značaj ove operacije za oslobođenje Jugoslavije i kraj Drugog svetskog rata na našim prostorima. Karta će biti uklopljena u prostor Stalne postavke GMS, jer je Spomen muzej Batinske bitke devastiran, na čega želimo da skrenemo pažnju javnosti i nadležnih institucija.

Karta muzeja Batinske bitke

Petak, 13. maj.

10:00 — 12:00 Dan otvorenih vrata muzejske biblioteke

Zainteresovane posetice će kroz biblioteku provesti muzejski bibliotekar Lidija Sekulić.

21:00 — 22:00 Muzejske projekcije filmova

U dvorištu muzeja projekcija filma RTV „Čuvari sećanja” snimljen povodom 125 godina Muzeja.

Subota, 14. maj

11:00 — 14:00 Muzej u mom domu na Trgu umetnosti

Muzej poziva građane Sombora da dođu sa predmetima koji svedoče o nekom javnom ili intimnom događaju vezanom za grad i njih, te da na taj način sami budu kustosi, čuvari sećanja svoga grada. Važno je da uz predmet bude i dobra, odnosno lepa priča koju će svaki građanin—kustos pričati zainteresovanim posetiocima.

Biblioteka

Pozivamo potencijalne učesnike da se prijave 11. maja od 10 do 13 časova u Gradskom muzeju Sombor.

Molimo vas da obratite pažnju na predmete koji su odista autentični, zanimljivi i imaju svedočanstvenu vrednost, podjednako i za vas i za naš grad, kako bismo zajedno što verodostojnije dočarali ideju „muzeja u mom domu”.

Nedelјa, 15. maj

17:00 Čajanka sa prijateljima — Dan prijatelja muzeja

Cilj ovog programa u okviru manifestacije je da okupi prijatelje Muzeja, poklonodavce i legatore u opuštenom druženju, u muzejskom ambijentu gde poklonjeni predmeti nastavljaju da žive kao deo baštine koju muzej čuva, obrađuje i izlaže. Prijatelj muzeja se postaje donacijama, sugestijama i drugim oblicima aktivne prisutnosti u radu i programima Gradskog muzeja Sombor, daruju se kartice prijatelja muzeja. Dugogodišnji prijatelji muzeja postoje i sarađuju sa kustosima nezavisno o tome da li su članovi ili ne ovog neformalnog udruženja. Muzej imenovanjem pojedinca za prijateljima muzeja želi da ukaže posebnu pažnju i da im na neki prigodan način uputi reči zahvalnosti.

Ponedelјak, 16. maj

21:00h Projekcije filmova u dvorištu muzeja

Plakat

Utorak, 17.maj

10:00, 12:00, 18:00 i 20:00 Stručna vođenja kroz stalnu postavku muzeja.

Sreda, 18.maj

13:00 Međunarodni dan muzeja — Okrugli sto „Problemi zaštite muzejskog materijala — konzervacija i restauracija”

Povodom Međunarodnog dana muzeja želimo da upoznamo javnost i nadležne instance o gorućem problemu zaštite i čuvanja muzealija, o neuslovnim depoima i problemima koji uslovljavaju postepeno propadanje bogatih muzejskih fondova. U manifestaciji će učestvovati konzervatori iz CIK–a, kustosi GMS, kao i predstavnici lokalne uprave.

Četvrtak, 19. maj

12:00 Moj grad kroz vekove

Kviz znanja iz istorije grada Sombora, koji će kroz 3 igre upoznati učenike osnovnih škola sa istorijom grada, znamenitim ličnostima i najpoznatijim starim zdanjima u Somboru. Očekuje se učešće svih osnovnih škola sa nastavnicima istorije. Pitanja osmišljava Milka Ljuboja, viši kustos istoričar.

Petak, 20.maj

12:00 Finale kviza iz istorije

Subota, 21. maj

17:00 — 20:00 Potraga za muzejskim blagom

Muzejska igra namenjena deci starijeg predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta uz pratnju vaspitača ili roditelja. Blago koje tražimo nalazi se na stalnoj postavci Gradskog muzeja Sombor, a opisano je i prikazano na kartici koju ste dobili. Najlakši put do blaga vodi vas preko kartica, ako prvo odvojite kartice po nekom kriterijumu, simbolu ili godini. Svaki istraživač — igrač sam bira taj kriterijum. Mala pomoć nalazi se na kartici, opisan je predmet koji tražimo, vidite deo slike ili ceo predmet, pogledajte simbol na kartici i pronađite blago. Koordinator je Viktorija Uzelac, kustos arheolog.

21:00 Izložba crtež

Izložba crteža nastalih boravkom u muzeju tokom manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”.

22:00 Koncert za Noć muzeja 2016.

Svi dani

Tokom trajanja manifestacije od 12. do 21. maja za sve posetioce zamislili smo dva zanimljiva aktivna programa:

Crtežom obeležiti svoj boravak u muzeju

Moderne tehnologije nas odvlače od aktivnog posmatranja izložbe i sve više fotografišemo i propuštamo priliku da nam nešto zaista ostane i u sećanju, a ne samo fotoaparatu ili mobilnom telefonu. Za decu koja dolaze sa roditeljima nudimo muzejske edukativne bojanke, muzejski kutak za decu u okviri programa „Igrom do kulturnog blaga”.

Selfi u muzeju — potraga za identitetom

„Selfi u muzeju” je igra koja tangira problem identiteta, najpre našeg i onih koji se s nama fotografišu, a potom i institucije za zaštitu kulturnog nasleđa koje je jedno od najozbiljnijih gradivnih elemenata za izgradnju identiteta, pojedinačnog i kolektivnog. Da smo to mi, potvrđuje prizor sa našim likom ili nečim za šta sa sigurnošću možemo da potvrdimo da pripada samo nama, a da je muzej – muzej, prosta tautološka činjenica, to je jasno što iz tipičnih vizuelnih detalja koji muzej izdvajaju od drugih ustanova, što iz naše naknadne intervencije — obaveštenja da je scena koju delimo uzeta iz muzeja.

Sa otvaranja izložbe „Svedok protiv svoje epohe”

Izložba o Đorđu Leboviću otvorena je u Gradskom muzeju 7. aprila. U programu otvaranja izložbe učestvovali su: Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, autor izložbe Ivana Koči, viši kustos, Teofil Pančić, novinar, kolumnista i kritičar i Zlata Lebović.

Otvaranje izložbe

— Delo Đorđa Lebovića u raznim domenima književnog i dramskog stvaralaštva je značajnije, nego što je njegov odjek i slava. On spada u najviši red srpske i ex–jugoslovenske književnosti u drugoj polovini 20. veka, što možda nije prepoznato na pravi način. Kada se pre desetak godina posthumno pojavio „Semper idem”, ja sam napisao, iza svojih reči stojim i danas, da je to prvo remek delo srpske književnosti 21. veka. To je u svakom pogledu izuzetno ostvarenje u kontekstu svetske književne produkcije, kada je u pitanju holokaust u najširem smislu. Iako u njoj nema Aušvica, u njoj je sve ono što dovodi do jednog Aušvica, u njoj su te male, sitne ljudske zlobe, netrpeljivosti i mržnje čiji zbir na jednom mestu omogućuje kondenzovanje jednog velikog zla. U sam vrh književnosti spada i njegovo dramsko delo, pre svega „Nebeski odred”. Lebović je pisac čije je stvaralaštvo, na žalost, zbog tema kojima se bavio, danas više aktuelno nego što bismo voleli da bude. To je zato što se radi o piscu izuzetnog senzibiliteta i vi Somborci imate veliki razlog da budete ponosni na Đorđa Lebovića, ne zato što je bio Somborac, već zato što je bio veliki pisac — rekao je Teofil Pančić na otvaranju izložbe.

Teofil Pančić i Zlata Lebović

Izložba će biti otvorena do 9. maja.

Koncert Vokalnog ansambla „Quinta Divina”

U subotu, 23. aprila 2016. u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor održaće se koncert Vokalnog ansambla „Quinta Divina” u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Plakat

Izložba o Đorđu Leboviću

Gradski muzej Sombor i Pozorišni muzej Vojvodine vas pozivaju na otvaranje izložbe „Đorđe Lebović — Svedok protiv svoje epohe” u četvrtak, 7. aprila 2016. u 18 časova. Izložbu otvara Teofil Pančić, novinar, kolumnista i kritičar. U programu otvaranja učestvuju Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine i Ivana Koči, viši kustos.

Pozivnica

Đorđe Lebović je rođen 1928. godine u Somboru, gde provodi veći deo svog detinjstva. Do Drugog svetskog rata se školovao u Zagrebu i Somboru, gde je 1944. deportovan sa porodicom u logor Aušvic-Birkenau. Strahote koncentracionog logora su ostavile dubok trag u mladom Leboviću i uticale na njegov književni rad. Autor je novela, memoarske proze (Semper idem o detinjstvu u našem gradu), drama za pozorište i radio, filmskih scenarija i scenarija za strip. O logoraškom životu je progovorio u Logoraškoj tetralogiji (Nebeski odred, Haleluja, Viktorija i Vojnik i lutka).U nekim dramama obrađuje teme iz srpske istorije (Sentandrejska rapsodija, Ravangrad 1900), ali je najsnažniji pečat ostavio kao scenarista mnogih scenarija tzv. partizanskih filmova (Most, Devojka sa Kosmaja, Pesma, Valter brani Sarajevo). Lebović se oprobao kao scenarista akcionog crtanog stripa koji je izlazio od 1977. do 1989. godine u 25 država sveta.

Izložba pokušava da javnosti približi raznorodno delo ove jedinstvene umne i stvaralačke pojave na našim prostorima. Lebovićevo delo, uspešno realizovano kroz raznolike oblasti i teme, postavlja čoveka u središte apokaliptične istorije dvadesetog veka. Njegov izraz je najjači u pozorištu, a unutar njega zaokupljeno mračnim teatrom, u kome progovaraju logori smrti i iskustvo Holokausta. Kao što je sam Lebović rekao umesto predgovora Tetralogiji: „Kada sam se vratio iz logora u život, video sam pred sobom dva izbora — zaboraviti ili govoriti. Prvo nisam mogao, znači drugo sam morao.”