Gradski muzej Sombor

Dragan Rakić – umetnik, učitelj, prijatelj...

Tribina u okviru izložbe „Dragan Rakić: jedan, one, uno, ein — Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989—2009” naziva „Dragan Rakić — umetnik, učitelj, prijatelj…” održava se u ponedeljak, 12. septembra u 18 časova, u prostoru izložbe u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Dragan Rakić

Tema tribine je vrednost aktivnog podsećanja na Dragana Rakića, umetnika, aktiviste i mentora, koju najbolje mogu potvrditi njegovi neposredni saradnici i prijatelji. Osvrt na Rakićev put u periodu naznačenom u naslovu izložbe neophodan su dodatni vodič kroz složen i zahtevan opus i njegovu ličnost.

Kristian Lukić

Učesnici tribine su: Manda Prišing, predsednica UG „Ravangrad” Sombor; Andreja Petraković, članica VacuumPack–a; Kristian Lukić, istoričar umetnosti; Zoran Pantelić, umetnik i osnivač Centra na nove medije „Kuda.org” iz Novog Sada, osnivač i član Asocijacije „Apsolutno”; autori izložbe mr Suzana Vuksanović i Čedomir Janičić.

Retrospektivna izložba Dragana Rakića u Somboru

Pozivamo Vas i Vaše prijatelje na otvaranje izložbe „Dragan Rakić: jedan, one, uno, ein — Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989—2009”. Izložbu će otvoriti koautorka, mr Suzana Vuksanović, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u četvrtak, 1. septembra 2016. godine u 18 časova u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Posle uspešno okončane retrospektivne izložbe Dragana Rakića, kao i pratećih izložbi i programa održanih u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, u periodu od 27. maja do 21. juna 2016. godine, ista izložba će biti predstavljena somborskoj publici u Gradskom muzeju Sombor u periodu od 2. do 23. septembra.

Detalj s izložbe

Retrospektiva, kao i prateći monografski katalog, za nameru i potrebu ima istorizaciju, svojevrsnu muzealizaciju umetnosti, umetničkog rada i delovanja Dragana Rakića, njegovih istraživanja i aktivizma. Kroz analizu četiri problemske celine, uz biografiju i bibliografiju umetnika, dat je uvid u hronologiju delovanja umetnika — kao jednog od najznačajnijih predstavnika nove skulpture u Vojvodini; kao člana produkcije Asocijacije Apsolutno; kao člana produkcije VacuumPack radionice, te kroz pedagoški rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i saradnje sa UG „Ravangrad” iz Sombora.

Autori i kustosi izložbe su mr Suzana Vuksanović, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Dragan Rakić

Dragan Rakić je rođen 1957. u Sonti. Završio Stomatološki fakultet i Višu pedagošku školu u Beogradu na odseku za restauraciju i konzervaciju 1987. Diplomirao 1989. i magistrirao 1997. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 1987. godine je aktivno izlagao na izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 1993. osniva sa kolegama umetničku Asocijaciju Apsolutno koja deluje u polju medijskog pluralizma. Asocijacija Apsolutno je realizovala svoje umetničke intervencije Beču, Berlinu, Amsterdamu, Njujorku, San Francisku, Hirošimi, Vroclavu, Moskvi itd. Od 2006. osnovao i aktivno učestvovao u radu Kreativne radionice VacuumPack iz Sombora. Predavao na Akademiji umetnosti Novi Sad kao docent na predmetu Digitalna slika. Umro 2009. u Novom Sadu. Sahranjen u Somboru u kojem je živeo i radio.

Izložba slika „Između nečega i ničega”

U okviru Terminal Music and Arts Festivala, u četvrtak, 4. avgusta u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja otvorena je grupna izložba slika „Između nečega i ničega”. Izložbu je otvorio Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti.

Otvaranje izložbe

Posetioci su imali priliku da u kasnim večernjim satima 4. i 5. avgusta, od 18 do ponoći, pogledaju izložbu renomiranih umetnika Srbije. Slike su izložili: Milan Blanuša, Momir Bulović, Petar Mirković, Tadija Janičić, Nevena Prijić, Vuk Vučković, Milan Nešić, Tatjana Milošević, Aleksandar Dimitrijević i Živko Grozdanić Gera.

Detalj s izložbe

Održana slamarska radionica

U okviru završnih žetelačkih svečanosti, slamarska sekcija UG „Bunjevačko kolo” pokazala je zainteresovanim građanima tehniku slamarske umetnosti. Domaćin Gradskog muzeja bila Nevena Živadinović Kusonić, a ispred „Bunjevačkog kola” Ksenija Vuković, rukovodilac slamarske sekcije. Radionica je održana 22. jula u Gradskom muzeju od 17 do 20 sati.

Slamarska sekcija UG „Bunjevačko kolo”

Aktivnosti u julu

Ljubaznošću gospodina Velimira — Bate Žugića, Somborca po rođenju, biblioteka Gradskog muzeja Sombor obogaćena je značajnim brojem poklonjenih knjiga iz istorije umetnosti, kao i određenim brojem knjiga čiji je autor sam Velimir Žugić.

Ovim poklonom Velimir Žugić postao je još jedan u nizu prijatelja Muzeja i mi mu se najtoplije zahvaljujemo.

Velimir — Bata Žugić

U utorak, 5. jula 2016. godine otvorena je izložba povodom četrdeset godina stvaralaštva „Likovne grupe ’76” Sombor.

Detalj s izložbe

Gostovanje Jelene Radović

U Galeriji savremene umetnosti Muzeja 16. juna u 18 časova održana je tribina na kojoj je svoj rad predstavila Jelena Radović, diplomirana pravnica, spisateljica, filmska autorka i kreatorka motivacionih tribina za osobe sa invaliditetom.

Motivaciona tribina Jelene Radović

Jelena je predstavila somborskoj publici svoju novu knjigu „Neobičan putnik sa osmehom”, nakon koje su prikazana dva njena autorska dokumentarna filma: „Neobičan putnik sa osmehom” i „Svet koji ne poznajem”. Jelena je održala i motivacionu tribinu „Učini važan korak za sebe”.

Organizator ovog događaja bio je Želјko Kanurić ispred Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine „Suncokret”. Savez deluje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije

Završena zajednička manifestacija muzeja Srbije

Manifestacija „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” završena je u subotu, 21. maja 2016. u „Noći muzeja”. Tokom interesantnog programa i niza dešavanja Gradski muzej je obišlo preko 5.000 posetilaca za ovih deset dana.

Detalj s manifestacije Detalj s manifestacije Detalj s manifestacije

Retrospektivna izložba Dragana Rakića u Novom Sadu

Otvaranje izložbe „Dragan Rakić: jedan, one, uno, ein — Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989—2009” je u petak, 27. maja 2016. u 20 časova, u Galeriji N, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad. Partner u organizaciji i realizaciji izložbe je Gradski muzej Sombor. Autori i kustosi izložbe su mr Suzana Vuksanović, muzejska savetnica MSUV i Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor. Izložba će biti otvorena do 21. juna.

Detalj s izložbe

Retrospektiva, kao i prateći monografski katalog, za nameru i potrebu ima istorizaciju, svojevrsnu muzealizaciju umetnosti, umetničkog rada i delovanja Dragana Rakića, njegovih istraživanja i aktivizma. Kroz analizu četiri problemske celine, uz biografiju i bibliografiju umetnika, dat je uvid u hronologiju delovanja umetnika — kao jednog od najznačajnih predstavnika nove skulpture u Vojvodini; kao člana produkcije Asocijacije Apsolutno; kao člana produkcije VacuumPack radionice, te kroz pedagoški rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Na izložbi će moći da se vide crteži, skice, slike, objekti i fotografije nastali u periodu između 1989. i 2008. godine.

Tokom trajanja izložbe organizovaće se stručna vođenja i prateći programi: audio–vizuelna instalacija u produkciji ADR Tribute Group i Prostor digitalne slike, izbor radova studenata sa predmeta Digitalna slika i nagrađenih radova studenata nagradom „Dragan Rakić” Akademije umetnosti Novi Sad u organizaciji Akademije umetnosti Novi Sad, Departman likovnih umetnosti i Bosiljke Zirojević Lečić, profesorke i Gorana Despotovskog, vanrednog profesora Akademije umetnosti Novi Sad. Otvaranje ovih događaja biće 2. juna u 20 časova u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Detalj s izložbe

Dragan Rakić je rođen 1957. u Sonti. Završio Stomatološki fakultet i Višu pedagošku školu u Beogradu na odseku za restauraciju i konzervaciju 1987. Diplomirao 1989. i magistrirao 1997. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 1983. godine je aktivno izlagao na izložbama u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih asocijacija Apsolutno i VacuumPack kao i dugogodišnji predavač na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Umro je 2009. u Novom Sadu. Sahranjen u Somboru u kojem je živeo i radio.

Publika u Somboru moći će da vidi retrospektivnu izložbu Dragana Rakića tokom septembra. Više informacija o ovom događaju na adresi www.msuv.org/program/u-najavi.php

Vikend u muzeju

Muzej u mom domu

Sačuvani od zaborava, ličnosti, predmeti i događaji predstavljeni su u foto–albumima, dokumentima, medaljama i diplomama na zanimljiv i nesvakidašnji način. Predmete su u subotu, 14. maja, izložili i predstavili interesantnom pričom Slavica Periškić, Dušica Kajić i Antun Petrović.

Antun Petrović, Slavica Periškić i Dušica Kajić

Gradski muzej prikuplja, čuva, prezentuje i publikuje kulturno blago. Ideja kustosa upravo je bila da povežu građane i ovu instituciju i time naglase da je takvim predmetima mesto u muzeju i da će ti predmeti biti sačuvani od zaborava i zuba vremena i živeti u pričama kustosa.

Razigrano i veselo subotnje poslepodne uz Umetnički studio „Bunjevačko kolo” iznedrilo je prave umetničke radove.

Umetnički studio „Bunjevačko kolo”

Čajanka sa prijateljima

Nedeljno popodne 15. maja proveli smo sa našim dugogodišnjim prijateljima muzeja u ritualu laganog ispijanja čaja u zanimljivim razgovorima. Uživali smo u druženju, mirisu i ukusu. Iako je vreme bilo hladno i kišovito, u muzeju se stvorila topla domaćinska atmosfera. Uz iskreno prijateljstvo, širio se zvonki smeh i prijatan razgovor.

Čajanka sa prijateljima muzeja

Okrugli sto o problemima zaštite muzejskog materijala

Pozivamo Vas da budete dragi gosti na okruglom stolu „Problemi zaštite muzejskog materijala — konzervacija i restauracija” u Gradskom muzeju Sombor u sredu, 18. maja 2016. godine, u 13 sati, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10”.

Povodom Međunarodnog dana muzeja želimo da upoznamo javnost i nadležne instance o gorućem problemu zaštite i čuvanja muzealija, o neuslovnim depoima i problemima koji dovode do postepenog propadanja bogatih muzejskih fondova. Na okruglom stolu će učestvovati konzervatori iz Centralnog instituta za konzervaciju Beograd, kustosi Gradskog muzeja i predstavnici lokalne uprave.

Predmeti koji predstavljaju kulturnu baštininu, osetljivi su na okolinu u kojoj se čuvaju: temperaturu, relativnu vlažnost i zagađenost vazduha, te nivo osvetljenja i ultraljubičastog zračenja. Muzejski predmeti moraju biti zaštićeni i čuvani u adekvatnim uslovima. Preventivna konzervacija je važan elemenat muzejske zaštite i brige za zbirke. Jedna od bitnih odgovornosti članova muzejske struke jeste i stvaranje i održavanje povoljnih uslova za život zbirke. Kako u muzejskom depou, tako i tokom izložbi ili prevoza predmeta. Muzej je dužan da pažljivo i kontinuirano nadzire stanje zbirke, kako bi se primereno i na vreme moglo odlučiti treba li neki predmet podvrgnuti konzervatorsko—restauratorskom tretmanu.

Konzervatori CIK–a će održati predavanje o problemima zaštite muzejskog materijala i predstaviti rad na predmetima i zbirkama Gradskog muzeja Sombor.