Gradski muzej Sombor

„Muzika u hodu”

Svi ljubiteljima muzike i poklonicima vokalnih grupa najavljujemo koncert Vokalne grupe „Musica Viva” za 30. avgust 2010. godine u 20 sati, ugodno šetanje muzikom u okviru „Muzike u hodu” u predivnom prostoru Galerije savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor (ulaz sa Trga Koste Trifkovića — preko puta Narodnog pozorišta).

Na programu su vizantijski napevi, dela starih majstora, St. St. Mokranjca, obrade narodnih pesama iz Makedonije, Dalmacije i sa Kosova, kao i pop i džez kompozicije.

Projekat „Muzika u hodu” je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Sombora.

Vokalna grupa „Musica Viva”

Vokalna grupa „Musica Viva” održala je mnogobrojne koncerte po gradovima Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Makedonije. Na repertoaru ima dela duhovne i svetovne muzike raznih epoha i stilova: vizantijske napeve, renesansne majstore, obrade narodnih pesama, popa i gospela, kao i kompozicije savremenih autora. Suština rada Muzičkog društva uvek je bila usmerena na zadovoljavanje potreba dece i mladih da na aktivan i oplemenjujući način ispune svoje slobodno vreme, otkrivajući pritom svo bogatstvo i lepotu muzike.

Osnivač, dirigent i umetnički voditelj Društva je Marita Topić.

Vokalnu grupu „Musica Viva”2010. godine čine: Snežana Kusić, Sandra Bagi, Aleksandra Pletikosić, Tamara Dadić, Jelena Babić, Jovana Bakula, Jelena Pravdić, Božidarka Božić i Marita Topić.

Pozivamo cenjenu publiku iz Sombora i okoline na svečani koncert. Ulaz je slobodan. Dobro došli!

Poseta muzejskih stručnjaka iz Bač–Kiškun županije

U četvrtak, 22. jula 2010. godine Gradski muzej Sombor posetila je grupa muzejskih stručnjaka iz Bač–Kiškun županije iz Republike Mađarske i članova Mađarske akademije nauka. Prilikom posete razgledala se izložba stalne postavke Gradskog muzeja Sombor, koja je inovirana pre dve godine povodom 125 godišnjice muzejske delatnosti.

Kolege iz Republike Mađarske upoznate su sa planovima u vezi prekogranične saradnje i sa sadašnjim tokovima rada Gradskog muzeja Sombor. Poseta je ujedno i nastavak dugogodišnje saradnje Gradskog muzeja Sombor sa muzejima u Bač–Kiškun Županiji, posebno Kečkemetom i Bajom.

Koncert duhovne muzike u Muzeju

Godišnji koncert Srpskog pravoslavnog crkvenog hora „Sv. Car Konstantin i Carica Jelena” održava se u četvrtak, 24.06.2010. godine, sa početkom u 20 sati u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja (ulaz sa Trga Koste Trifkovića).

Srpski pravoslavni crkveni hor „Sv. Car Konstantin i Carica Jelena”

Na programu su dela ruskih kompozitora. Mnoge kompozicije će biti premijerno izvedene u Srbiji.

Ulaz slobodan! Dobro došli!

Koncert Velikog narodnog orkestra AKUD „Sonja Marinković”

Svečani koncert Velikog narodnog orkestra AKUD „Sonja Marinković” iz Novog Sada u dvorištu Gradskog muzeja Sombor održava se u subotu, 3. jula 2010. godine u 20 sati. Na programu su izvorne narodne kompozicije sa šireg prostora Balkana.

Veliki narodni orkestar AKUD „Sonja Marinković”

Koncert se organizuje u okviru letnjeg programa Gradskog muzeja, sa posebnim ugođajem izvođenja kompozicija u dvorišnom prostoru.

Pozivamo cenjenu publiku iz Sombora i okoline na svečani koncert. Ulaz je slobodan! U slučaju kiše koncert se odlaže za narednu priliku.

Veliki narodni orkestar započeo je sa radom pre nešto više od 40 godina, kada se okupilo nekoliko entuzijasta — zaljubljenika u muziku — započevši jedno divno druženje koje traje i danas. Pored klasičnih muzičkih instrumenata, povremeno se sviraju kompozicije i na tradicionalnim instrumentima. Na ovaj način stvaran je novi poseban zvuk, u specifičnoj simbiozi klasičnog i tradicionalnog, u vreme kada je to bilo nešto sasvim novo na ovim prostorima. Tako je, pored frule, u ovom sazvučju učestvovalo još niz instrumenata: dudak, gajde, mađarska pastirska frula, tekeroland, gadulka, buzuki, balalajka, okarina, tambura samica, tapan, tarabuka, veliki tamburin, klasični tamburin, triangl…

Promocija knjige Sretena Ugričića

U okviru 18. Pozorišnog maratonau petak, 11. juna, sa početkom u 18 sati u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” biće priređena promocija knjige Sretena Ugričića „Neznanom junaku”. Promocija, na kojoj učestvuju autor, Dejan Ilić i Miljana Zrnić, održaće se u Galerija savremene umetnostiGradskog muzeja.

Pozivnica

Sreten Ugričić

Pisac, filozof, konceptualni umetnik, bibliotekar, astronom. Upravnik je Narodne biblioteke Srbije. Živi u inostranstvu. Život je inostranstvo. Umetnost je otadžbina.

Izmišlja. Služi se svim sredstvima. Piše o ženama, o Bogu, o najvišem dobru, o odrastanju, o jeziku, o politici, o nebu, o opraštanju…

Uvršten je u više antologija savremene srpske književnosti, član je srpskog PEN–a, dobitnik nagrade „Borislav Pekić”, a uvrstio je Beograd na UNESCO–vu listu gradova sa kulturnom baštinom od univerzalnog značaja za čovečanstvo.

Knjige:

Neznanom junaku pun je strahovito snažnih emocija između žene i muškarca i delovi teksta koji govore o ljubavnoj žudnji ispisani su tako uverljivim lirskim jezikom koji je, u odnosu na ono što nam se do sada nudilo, kao čaša hladne vode usred leta… Zamislite sada tekst od 343 strane bez likova, a čitalac ni u jednom trenutku ne pomišlja da ostavi knjigu. Neka magija je u pitanju, a ja sam siguran da njen velik deo čine upravo otvorenost ka osećajnosti i smela upotreba jezika nabijenog emotivnim sadržajem.

„E–novine”

Održana promocija monografija Narodnog muzeja

U Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, 3. juna 2010. godine, održane su promocije monografija „Muzej kneza Pavla” i „Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe”.

Prisutni auditorijum na promociji je pozdravio Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja. Uz uvodno kazivanje, promociju monografija je vodio Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja.

Pozdravna reč Branimira Mašulovića

Prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije predstavila je posebno sve celine i tekstove koji sa različitih aspekata rasvetljavaju najznačajnije segmente života Muzeja kneza Pavla pružajući mogućnost da se sagleda i razume sva veličina i uloga koju je ova izuzetna institucija imala u razvoju i određivanju kulturno–istorijskih tokova. Aleksandra Petrović, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije ukazala je na značaj monografije Muzej kneza Pavla i posebno istakla društvenu ulogu muzeološkog rada u prošlim vremenima.

Na naše veliko zadovoljsto, imali smo prilku na promociji čuti i videti segmente svih tekstova, budući da monografija Muzej kneza Pavla ima osam autora tekstova, a to su pored već navedena dva autora Lidija Ham–Milovanović, mr Veselinka Ninković, mr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović.

Autori monografije

Monografiju „Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe”, predstavile su Evgenija Blanuša, istoričar umetnosti, kustos Narodnog muzeja u Beogradu i autor mr Vesna Kruljac. Nadasve iscrpnim i zanimljivim kazivanjem kako o jednom od naših najuticajnijih kulturnih poslenika druge polovine XX veka i bivšem direktoru Narodnog muzeja u Beogradu, Lazaru Trifunoviću (1929–1983), tako i o samoj studiji i pristupu i istraživačkim motivima, vodile su nas kroz promociju monografija koleginice iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Ovim promocijama šira javnost imala je izuzetnu priliku da upozna vredna izdanja Narodnog muzeja u Beogradu i da ih nabavi po povoljnim cenama.

Otvorena izložba „Šareni radovi”

U okviru saradnje sa ustanovama kulture u Somboru, a posebno kao podrška Prvom dečijem muzičkom festivalu „Šareni vokali”, nastala je izložba pod nazivom „Šareni radovi” koja je otvorena u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor 29. maja 2010. u 16 sati.

Šareni radovi

Izložbu „Šareni radovi” je otvorila Viktorija Lakatoš, koordinator igraonica za decu u Gradskom muzeju Sombor.

Izložba je bila jednodnevna u cilju promocije festivala. Za nekoliko sati izložbu je videlo oko 400 posetilaca, koji su mogli aktivno da učestvuju u crtanju nota. Izložbom „Šareni radovi” u okviru festivala „Šareni vokali” povezuju se deca različitih uzrasta, notama i muzejskim pričama nastalim u igraonicama u Gradskom muzeju Sombor i Biblioteci „Karlo Bijelicki”.

Šareni radovi

Želja nam je da kroz neformalan pristup muzejskim predmetima, igru i zabavu, podstičemo dečiju kreativnost, poštujući svako dete nudimo prva znanja o muzeju. Izložba je nastala kreativnim pristupom dečijim radovima nastalim u igraonicama u Gradskom muzeju Sombor i Biblioteci „Karlo Bijelicki”.

Na izložbi posetioci su imali jedinstvenu priliku da pročitaju pesme nastale u igraonicama biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru.

Prvi stih jedne od pesama na šarenoj izložbi grupe „Šareni Leptirići”, autora Vanje Pavkov, Milice Đurić i Tamare Škorić:

Šarena pesma

Šareno cveće u polju buja,
dok šarena ptica nebom ljulja.
Ja se okrećem i gledam
taj lepi šareni svet.

Šareni radovi — izložba dečijih radova

U okviru saradnje sa ustanovama kulture u Somboru, a posebno kao podrška Prvom dečijem muzičkom festivalu „Šareni vokali” nastala je i izložba pod nazivom „Šareni radovi”.

Izložbom „Šareni radovi” u okviru festivala „Šareni vokali” povezuju se deca različitih uzrasta, notama i muzejskim pričama nastalim u igraonicama u Gradskom muzeju Sombor i Biblioteci „Karlo Bijelicki”.

Šareni radovi

Želja nam je da kroz neformalan pristup muzejskim predmetima, igru i zabavu, podstičemo dečiju kreativnost, poštujući svako dete nudimo prva znanja o muzeju.

Otvaranje izložbe je u 16 sati u subotu, 29. maja 2010. u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor (ulaz sa Trga Koste Trifkovića). Izložba će biti otvorena od 16 do 19.00 sati.

Dobro došli!

Promocija dve monografije u Galeriji savremene umetnosti

U Gradskom muzeju Sombor biće predstavljena monografija „Muzej kneza Pavla”monografija o Lazaru Trifunoviću (1929 — 1983), istoričaru umetnosti, direktoru Narodnog muzeja, profesoru i najvećem hroničaru i tumaču likovnih pravaca u srpskoj i jugoslovenskoj umetnosti druge polovine 20. veka.

Monografiju „Muzej kneza Pavla” na promociji će predstaviti prof. dr Irina Subotić i Aleksandra Petrović, istoričari umetnosti i autori monografije.

Na promociji monografije „Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe”, govoriće Evgenija Blanuša, kustos Narodnog muzeja u Beogradu i autor mr Vesna Kruljac.

Promocija se održava 3. juna 2010. godine u Galerija savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor, sa početkom u 18 časova. Ulaz je slobodan.

Monografija „Muzej kneza Pavla”

Monografija „Muzej kneza Pavla”

Monografija „Muzej kneza Pavla” je treća knjiga u ediciji „Muzejske godine” Narodnog muzeja u Beogradu.

To je jedna od onih knjiga na koje se zaista dugo čekalo, imajući u vidu činjenicu da je razdoblje u istoriji Narodnog muzeja kada je nosio ime kneza Pavla Karađorđevića, istorijski vezan za tridesete godine dvadesetog veka, kao i period drugog svetskog rata, sve vreme bio predmet interesovanja naše javnosti, ali istovremeno i predmet višestrukih i višeznačnih nesporazuma i kontroverzi.

Publikaciju, ukupnog obima tri stotine strana čini, naime, deset autorskih tekstova, zatim popis literature i napisa u štampi, spisak korišćene arhivske građe, indeks imena.

Knjiga je bogato opremljena likovnim prilozima, svi tekstovi su ilustrovani dokumentarnim fotografijama, fotografijama muzejskih predmeta i reprodukcijama umetničkih dela. Sadržaji pojedinačnih tekstova adekvatno se dopunjavaju i čine strukturu koja funkcioniše kao celina, pružajući slojevito tumačenje muzeološkog i kulturno–istorijskog značaja Muzeja kneza Pavla.

Koncept monografije postavlja u središte pažnje Muzej kneza Pavla, kao jedan istorijski period u razvoju Narodnog muzeja, ali i kao kompleksan kulturni fenomen, jednu vrstu toposa naše savremene kulturne istorije, koji je do sada najčešće tumačen u skladu sa socijalno–političkim postulatima i ideološkim kontroverzama vremena i političkog trenutka, kako onog u kome je ovaj muzej nastao, tako i potonjeg, ali nikada nije bio celovito predstavljen sa stručno i naučno utemeljenom objektivnošću.

Monografija „Protagonist i antagonist jedne epohe”

Monografija „Protagonist i antagonist jedne epohe”

Monografija o Lazaru Trifunoviću (1929 — 1983), istoričaru umetnosti, direktoru Narodnog muzeja, profesoru i najvećem hroničaru i tumaču likovnih pravaca u srpskoj i jugoslovensokoj umetnosti druge polovine 20. veka.

Monografija „Protagonist i antagonist jedne epohe” o istoričaru umetnosti, likovnom kritičaru, direktoru Narodnog muzeja, utemeljivaču predmeta istorije moderne umetnosti na Odseku istorije umetnosti beogradskog Filozofskog fakulteta, Lazaru Trifunoviću.

Studija posvećena Lazaru Trifunoviću, kroz vrednovanje njegovog rada u oblasti istorije umetnosti, likovne kritike, muzeologije i pedagogije, predstavlja, ne samo iscrpan pregled jedne opširne profesionalne biografije, već i potku koja će nam pomoći da na isti način i rukovodeći se jednako visokim etičkim i profesionalnim kriterijumima, umetnost i baštinu doživimo, interpretiramo i sačuvamo, piše u uvodnom tekstu.

Ova knjiga čitaocu pruža mogućnost sagledavanja izuzetnog doprinosa intelektualca, direktora, univerzitetskog profesora i likovnog kritičara, gospodina Lazara Trifunoivića.

Ova knjiga je svedočanstvo o prekretničkom vremenu kada je mogla da dominira ličnost visokih profesionalnih kvaliteta.

Poljuljana jednodimenzionalna ideologija i postepeni prodor novih kriterijuma zahtevali su jak autoritet i zato se poštovala reč stručnjaka. Ali, Lazar, liberalni intelektualac stasao u socijalizmu, po rečima Vesne Kruljac, iako protagonist epohe modernizma, bio je i njegov oponent, kritički raspoložen, van konvencija: znao je da podršku političkog vrha Srbije iskoristi za stručne uspehe, ali i da se povuče na vreme.

Ovom monografijom Narodni muzej je svom direktoru Lazaru Trifunoviću podigao najlepši spomenik.

Irina Subotić

Zadovoljna lica 1500 posetilaca „Noći muzeja”

Manifestacija „Noć muzeja 2010” u Gradskom muzeju je otvorena u 18 sati predstavljanjem i promocijom Godišnjaka 2/3 Gradskog muzeja Sombor u okviru koje je otvorena izložba muzejskih eksponata publikovanih u stručnom časopisu iz raznorodnih zbirki Muzeja. Uvodnu reč je dao i predstavio Godišnjak urednik Dragan Radojević, kustos arheolog Gradskog muzeja, a manifestaciju „Noć muzeja 2010” je otvorio Zoran Miler, zamenik predsednika Skupštine grada Sombora.

Dragan Radojević i Zoran Miler

U okviru programa „100 godina pre i posle”, od 19 sati do 1 sat posle ponoći, na izložbi stalne postavke na prvom spratu muzeja bila su obeležena dva značajna događaja za Sombor, koja su se desila 1910. godine:

  1. „Prva velika srpska umetnička i vajarska izložba 1910. godine”, koju je organizovala Dobrotvorna zadruga Srpkinja Somborkinja;
  2. 100 godina od smrti dr Laze Kostića (Kovilj,1841. — Beč, 1910.).

Kostimirani glumci–amateri Dramskog studija Sombor, čitali su onovremenu štampu, prepisku znamenitih ličnosti tog vremena i govorili stihove u ambijentalnim stilskim celinama, koje imamo na stalnoj postavci Muzeja. Uz muziku sa starog gramofona i koncert violončela, kostimirani glumci citirali su dr Lazu Kostića, Ernesta Bošnjaka, Nikolu Teslu i druge znamenite ličnosti i oživljavali prošlost Sombora i okoline.

Dramski studio Sombor

Program „100 godina pre i posle” osmislila je Zora Šipoš, viši kustos istoričar umetnosti Gradskog muzeja,  uz saradnju sa Dramskim studiom Sombor i drugim kolegama.

Od 22 sata do ponoći, u nekoliko intervala, mr Vesna Ivkov, etnomuzikolog, profesor na Muzičkoj akademiji u Novom Sadu, odsvirala nam je na harmonici i otpevala nekoliko pesama sa početka veka, u ambijentalnoj celini. U instrumentalnoj pratnji bio je gospodin Ivkov koji je skrenuo pažnju na zaboravljene melodije sa početka XX veka.

Ivkovi