Gradski muzej Sombor

Sa promocije monografije o porodici Vuić

Univerzitetski profesor u penziji dr Nada Todorov, autor monografije, predstavila je 2. juna na promociji u Gradskom muzeju jednu od najstarijih somborskih porodica — porodicu Vuić.

Detalj s promocije

Hronika ugledne somborske porodice započinje od sredine XVIII veka i traje kroz njihove potomke do današnjih dana. Sudbina članova porodice Vuić isprepletena je sa životom Sombora. Brižljivo sačuvana uspomena na svoje pretke i korene, monografija „Somborska porodica Vuić”, svedočanstvo je jednog vremena i potvrda jednog trajanja.

Monografija

Na promociji su o monografiji još govorili prof. dr Borjanka Trajković i prof. dr Boris Kršev. Publiku su zabavili učenici Srednje muzičke škole „Petar Konjović”, svirajući bećarce koje su Vuići napisali.

„Hilandar koji volim”

Izložbu fotografija na platnu „Hilandar koji volim” Rajka R. Karišića iz Beograda, u sklopu manifestacije „Svetođurđevski dani”, organizuje u Gradskom muzeju Sombor Srpska pravoslavna crkvena opština Sombor.

Pozivnica

Na izložbi će biti predstavljen samo jedan manji deo fotografija iz opusa koji broji preko 50 hiljada fotografija posvećenih Svetoj Gori Atonskoj i manastiru Hilandaru.

Hilandar

Otvaranje izložbe zakazano je za petak, 9. jun u 20 časova.

Hilandar

Promocija monografije „Somborska porodica Vuić”

Izuzetno nam je zadovoljstvo da Vas pozovemo na promociju monografije „Somborska porodica Vuić”, autorke prof. dr Nade Todorov u Gradskom muzeju Sombor u petak, 2. juna u 19 sati.

Naslovna stranica monografije

Uvodna reč će dati Branimir Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, dok će o monografiji govoriti: Vladimir Jerković, direktor biblioteke „Karlo Bijelicki”, prof. dr Borjanka Trajković i prof. dr Boris Kršev, recenzenti i prof. dr. Nada Todorov, autorka.

Vuići su danas skoro nepoznati, a nekada su bili jedna od najčuvenijih i najimućnijih srpskih građanskih porodica u Somboru. Dve ličnosti iz ove porodice nalaze se u Srpskom biografskim rečniku (Jovan i Nikola Vuić); kralj Petar I Karađorđević odlikovao je, istog dana, tri rođene sestre Ordenom krsta milosrđa (Ana, Katarina, Jelena Vuić); Nikola Vuić je odlikovan Medaljom rada; suprug Katarine Vuić Ordenom Svetog Save IV stepena; sina Ane Vuić je odlikovala Kraljevina Bugarska Ordenom za građanske zasluge V stepena.

Melanija Legetić i Jovan Braca Vuić

Vuići su bili osnivači najznačajnijih somborskih institucija. Prvi dekan Medicinskog fakulteta u Novom Sadu potiče iz ove porodice, sekretar poslanstva Kraljevine SHS u Sofiji i Budimpešti bio je sin Ane Vuić itd. Vuići su bili zadužbinari, donatori, poliglote, sjajni muzičari, skromni i radni. U monografiji se prati razvoj ove porodice od sredine osamnaestog veka, do današnjih dana. Objavljene su stare fotografije iz porodičnog albuma i drugih izvora, korišćeni mnogi podaci iz periodike i stručnih publikacija.

Žarko Vuić

Za sve dodatne informacije i reč više obratite se prof.dr. Nadi Todorov na kontakt telefon 063/258-239.

Premijerno izvođenje

Somborski bend „Kulturica”, čiji su članovi: Nikola Gradinac, Miloš Repić, Marko Mastilović, Ignjat Bećir, Arsenije Stojanović i David Rončević, premijerno će izvesti deo sačuvanog bećarca posvećenog Lazi Kostiću.

Promocija monografije o porodici Vuić održaće se u dvorištu Gradskog muzeja Sombor, a u slučaju lošeg vremena u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Ritam spirale

Pozivamo Vas da budete dragi gosti u Gradskom muzeju povodom Međunarodnog dana muzeja, a u okviru manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” i prisustvujete svečanom otvaranju izložbe Arheološkog odeljenja pod nazivom „Ritam spirale…” — rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba (kultura grobnih humki, XV—XIV vek p.n.e.) u četvrtak, 18. maja 2017. godine u 18 sati. Izložbu će otvoriti docent dr Marija Ljuština sa Filozofskog fakulteta Beograd.

pozivnica

Zahvaljujemo kolegama iz Muzeja Vojvodine, Gradskog muzeja Subotice, Gradskog muzeja Senta koji su ustupili deo materijala za potrebe izlaganja. Posebno izdvajamo 3D model idealnog izgleda nanogvice i rekonstrukciju muškog i ženskog kostima iz perioda srednjeg bronzanog doba.

Izložba će biti otvorena od 18. maja do 7. juna 2017. u izložbenim prostorijama u prizemlju Muzeja (glavni ulaz). Tokom manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” izložbu možete pogledati od 10 do 22 sata, a nakon toga u radno vreme muzeja svakim radnim danom od 09 do 18 sati, subotom od 9 do 13, a nedeljom za najavljene grupe.

Reč više o izložbi

Ovo je priča ispričana kroz arheološku prizmu i deo je drevne prošlosti, koja je opet veoma blisko povezana sa kulturama i civilizacijom Evrope. Društveni poredak pojedinca u širem kontekstu života u bronzanom dobu prelazeći iz okvira nauke dovode nas do određenih pretpostavki vezanih za identitet i položaj koji pojedinac stiče u zajednici tokom vremena. Grupe artefakata koje se pojavljuju kao deo pogrebnog inventara (ostaci odeće, nakita, prilozi u grobovima) otkrivaju nam informacije koje se odnose na pol, godine starosti, status osobe u vreme smrti, a ponekad informacije vezane za samu smrt.

Na izložbi će biti predstavljen nakit kulturnog kompleksa poznatog kao Hügelgräber, odnosno Kultura grobnih humki, srednjeg bronzanog doba koji se u okviru regionalnih varijanti izdvaja u izradi metalnih predmeta i proizvodnji keramike. Ritam spirale su zadala dvadeset i dva fragmenta bronzanog lima, na kojima je urađen konzervatorski tretman sa ciljem prvobitne rekonstrukcije izgleda predmeta — nanogvice.

Nanogvica je nakit izrađen od široke trake bronzanog lima, sa više ili manje naglašenim centralnim rebrom, koje se završava spiralnim diskom od žice kružnog ili četvrtastog preseka, na oba kraja. Deo su inventara ženskih grobova Kulture grobnih humki na teritoriji srednje Evrope, nošene kao deo nakita na nogama. Bronzana nanogvica iz Koluta, na osnovu podataka, dobijenih konzervatorskom analizom i tokom procesa rekonstrukcije, sastojala se od dve spirale sa po tri navoja, ukrašene punktiranom talasastom linijom.

Nošenje nakita, njegov sjaj i forme, rasporedi po telu i odeći, zamišljeni zvuk metala u pokretu vlasnika, boje i refleksije bronze, svakako su predstavljali vid socijalne prezentacije, lične i polne promocije kao i predstavu moći.

Upoznajmo našu zajedničku prošlost. Dobro došli na izložbu!

Manifestacija „Deset dana od 10 do 10”

Gradski muzej Sombor i ove godine učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”. Tema ovogodišnje manifestacije je „Muzej u gostima”. U skladu sa temom Gradski muzej Sombor je priredio program koji traje od 11. maja i završava se sa „Noći muzeja” 20. maja.

Ulaz na manifestaciju je besplatan. Radno vreme tokom manifestacije je od 10 do 22 časa, a za „Noć muzeja” 20. maja od 17 do 1 čas posle ponoći.

Detalj sa izložbe

11. maj

10:00 Projekcija promotivnog filma „Muzej u gostima”
10:00 Izložba „Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora 1749” u Kljajićevu

12. maj

10:00 „Muzej u koferu” — muzej u gostima u vrtiću
10:00 Radionica „Pečat” — muzej u gostima u Čonoplјi

13. maj

10:00 — 22:00 Stručno vođenje kroz postavku na svakih sat vremena

14. maj

17:00 „Čajanka sa prijateljima” — dan prijatelja muzeja

15. maj

17:00 Predstava „Vremenska kapija” OŠ „Avram Mrazović” — škola u gostima

17. maj

10:00 — 13:00 „Muzej u mom domu” — baština privatnog doma u gostima muzeja

18. maj

18:00 „Ritam spirale” — otvaranje izložbe povodom Međunarodnog dana muzeja

19. maj

10:00 Izložba „Povelja slobodnog i kraljevskog grada Sombora 1749” u Bačkom Monoštoru

20. maj

17:00 — 19:00 Muzejska igra „Potraga za muzejskim blagom”
22:00 Koncert Miloša Momčilovića — Nanija

„Kutija sećanja” u Sarajevu

Izložba Gradskog muzeja Sombor „Kutija sećanja” otvorena je u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu 25. aprila 2017. godine, u okviru zvaničnog programa regionalnog seminara o holokaustu za nastavnike istorije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Makedonije, koji Historijski muzej organizuje u partnerstvu sa Shoah memorijalom iz Pariza.

Otvaranje izložbe

Izložbu je otvorila Mihal Livija Tulpan iz Izraela, a o holokaustu nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu podsetili su i direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, savetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH Eli Tauber i direktor Gradskog muzeja Sombor Branimir Mašulović.

Otvaranje izložbe

Ovom događaju prisustvovali su dogradonačelnik grada Sarajeva i prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Ivica Šarić i predsednik Skupštine grada Sombora dr Zoran Parčetić.

Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH i Gradskog muzeja Sombor, čime je otpočela zvanična saradnja između ove dve institucije.

Otvorena izložba „Martin Luter, reformacija i nјene posledice”

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Grad Sombor i Udruženje Nemaca „Gerhard” organizovali su izložbu posvećenu obeležavanju 500 godina reformacije u Nemačkoj. Izložba pod nazivom „Martin Luter, reformacija i njene posledice”, postavljena je u Gradskom muzeju, a ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nј.E. Aksel Ditman (Axel Dittmann), izložbu je otvorio 25. aprila 2017. godine. Tom prilikom ambasador Nemačke obišao je stalnu postavku Gradskog muzeja Sombor.

Otvaranje izložbe

Obraćajući se Nј.E. ambasadoru Ditmanu i prisutnima gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što je Sombor prvi grad u Srbiji u kojem je organizovana ovakva izložba.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je u Somboru priređena izložba posvećena Martinu Luteru, reformaciji, i njegovom ukupnom stvaralačkom doprinosu kako za zemlju u kojoj je živeo i stvarao, tako i generalno za razvoj društva”, kazala je Golubović i zahvalila se ambasadoru Ditmanu i UN „Gerhard” koji su doprineli realizaciji izložbe.

Obraćajući se prisutnima ambasador Ditman se zahvalio na povodu dolaska u Sombor.

„Martin Luter i posledice reformacije” je naslov izložbe kojom obeležavamo 500 godina reformacije. Pre 500 godina Martin Luter je zakucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Istorijski nije dokazano da je upravo Luter zakucao ove teze na vrata, o tome se istoričari još spore, ali svakako je to bio događaj od epohalne važnosti. Značenje Martina Lutera za nas je ogromno, on je otac reformacije. Ukazao je na sve ono što nije u redu u izvršavanju vere i veroispovesti, a prevodom Biblije ostavio je svoj trag u razvoju nemačkog jezika i približio religiju narodu.

Njegov čin je za posledicu imao velike konflikte, ali ono što je važno jeste da se u međuvremenu, kroz istoriju, kroz vekove, razvila verska tolerancija između katolicizma i protestantizma i što sada imamo ekumenski pristup. Verska tolerancija jeste nešto što je obeležje Srbije”, rekao je ambasador Ditman i zahvalio se gradonačelnici i UN „Gerhard” na organizaciji izložbe istakavši da je UN „Gerhard” centar kulturne baštine Podunaskih Švaba.

Detalj sa izložbe

Kao domaćin, ispred Gradskog muzeja, obratio se Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti, koji je podsetio na izložbe koje su organizovane prethodnih godina, takođe u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke i UN „Gerhard”.

Između ostalog, Janičić je govorio o posledicama reformacije u oblasti kulture.

„Luterov prevod Biblije je implicirao nastanak nemačkog književnog jezika, a ovo je preko moćne književnosti, poezije, filozofije i naučnih dostignuća uticalo na sve pravce modernog mišlјenja”, kazao je Janičić.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i saradnici gradonačelnice za oblast kulture, Nemanja Sarač, član Gradskog veća i pomoćnik Branislav Svorcan, kao i članovi UN „Gerhard” Sombor.

Izložba „Martin Luter, reformacija i njene posledice” biće otvorena do 10. maja 2017. godine.

Na otvaranju izložbe najavljeno je i prikazivanje dokumentarnog filma o životu Martina Lutera. Film će biti prikazan 28. aprila u 18 časova, u prostorijama Udruženja Nemaca „Gerhard” u Somboru.

Izložba povodom 500 godina reformacije

Ovim Vas pozivamo u utorak, 25. aprila 2017. godine u 18 časova u Gradski muzej Sombor, na otvaranje izložbe „Martin Luter, reformacija i njene posledice”.

pozivnica

Izložbu Ambasade SR Nemačke će u Somboru otvoriti Njegova ekselencija ambasador SR Nemačke Aksel Ditman sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović.

Izložba je nastala povodom obeležavanja 500. jubileja reformacije u Nemačkoj. Martin Luter je nemački teološki i verski reformator, začetnik protestantske reformacije, koji je 31. oktobra 1517. prikucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Svojim tezama on kritikuje dotadašnju praksu opraštanja grehova vernika za novac. Taj datum se smatra početkom reformacije, a u Nemačkoj se ove godine obeležava njen 500. jubilej. Samo ove godine, u Nemačkoj će 31. oktobar biti neradan dan.

Izložba slika ruskih autora

Povodom „Dana ruske kulture”, u sredu, 12. aprila 2017. u 13 sati u Gradskom muzeju Sombor, biće otvorena izložba ruskih autora Valerija Aleksandroviča Ledneva i Alene Aleksandrovne Vasiljeve.

Letak izložbe

„Slobodan i kraljevski grad” u Čonoplji

U holu Osnovne škole „Miroslav Antić” u Čonoplji otvorena je u sredu, 5. aprila 2017. godine, izložba „Slobodan i kraljevski grad Sombor 1749”. Izložbu su postavile i predstavile viši kustos Milka Ljuboja i Nevena Živadinović Kusonić iz Gradskog muzeja Sombor.

Otvaranje izložbe