Gradski muzej Sombor

Koncert za kraj leta

Vokalni ansambl „Musica Viva” priređuje „Koncert za kraj leta” u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja u Somboru, u utorak, 29. avgusta u 19 časova. Na programu su svetovna dela a cappella, world music i pop obrade.

Ulaz je slobodan. Na koncertu će se prikupljati dobrovoljni prilozi za nabavku klarineta za člana ansambla Nebojšu Đurića.

Poklon Marije Brankov

U Gradskom muzeju je 14. avgusta 2017. godine potpisan ugovor o poklonu između Marije Brankov i direktora somborskog muzeja Branimira Mašulovića. Marija Brankov poklanja muzeju deo umetničke zaostavštine svog pokojnog supruga, somborskog umetnika Branislava Brankova: osamdeset crteža, u olovci, tušu, ugljenu i drugim crtačkim tehnikama (od najranijih skica preko čitavog puta umetničkog razvoja do poslednjih radova), trideset radova u pastelu, jednu gipsanu skulpturu (portret Pavla Velenrajtera, arheologa i bivšeg kustosa somborskog muzeja), kao i prateću dokumentaciju (katalozi izložbi, fotografije, novinski i drugi članci i napisi).

Potpisivanje ugovora

Premda bez formalnog obrazovanja, Brankov je već pedesetih godina primećen od strane Milana Konjovića kao darovit umetnik–početnik koji će svoju primarnu vokaciju vajara zameniti čudesnom sudbinom jednog od najzanimljivijih umetnika crteža. Od prvih skica rađenih pod maestrovim uticajem (ali i tada samosvojnih, sa gotovo usađenim odnosom prema formi i njenoj transformaciji u voluminozno), preko apstraktnih, asocijativnih, figuralno–fantastičnih motiva, Brankov brižljivo gradi svoj crtački opus razrađujući svoj rukopis grupisanjem, razlaganjem, oslobađanjem forme: bilo snažnim, ekspresivnim potezima koje napadaju format sa svih strana dok iz njega upravo ne „isklešu” skulptorski oblik ili kakvu sličnu plastičku činjenicu, bilo nežnim, strpljivim modelacijama šrafurama koje se iz centralnog plana, sasvim lirski, gube u izmaglicama sfumata ili crticama koje izvan organizacije šrafure ostaju kao poseban, neuhvatljiv gest nedorečenosti, likovne „tri tačke” iza poruke prepuštene kao intimno, usamljeno žarište fiksiranog prizora.

Crtež Branislava Brankova

Kolorizam Brankov neguje kroz „žensku”, lirsku tehniku pastela mnogo uverljivije nego na klasičnim slikama u ulјu gde se počesto gubi u dekorativnosti i šematizovanim rešenjima. Pasteli pokazuju njegov solidno razvijen koloristički nerv ali i posebnu pažnju u kompozicionoj organizaciji koju prati hrabra crtačka izvedba ali koja i dopušta časove odahnuća u igri, jednoj pomalo hipijevskoj atmosferi jarkih i veselih boja, u dinamičnim, melodijskim formama koje relaksiraju njegov inače veoma pesimističan i sumoran opšti ton.

Crtež Branislava Brankova

Napokon, tu je sjajni portret Pavla Velenrajtera, čuvenog somborskog arheologa. Radi se o  jednom besprekornom vajarskom delu, preciznom poput posmrtne maske, izražajnom i prijateljski osećajnom, svedokom prijateljstva ta dva neobična i darovita čoveka.  Najzad, to je i jedno od najprijatnijih iznenađenja za somborski muzej koji će imati priliku da na svojoj stalnoj postavci, osim svedočanstava „zvanične” prošlosti, predstavi i svog zaslužnog radnika kao deo svog intimnog nasleđa.

Portret Pavla Velenrajtera

Biografija

Branislav Brankov (Sombor, 1929—2006). Rano ostao bez oca koga su posle Drugog svetskog rata likvidirali predstavnici nove vlasti. Sa mlađim bratom Borislavom posvetio se umetnosti. Otkrio ga je Milan Konjović koji ga ohrabruje na istraživanje i izlagačku praksu. Izlagao na nevelikom broju samostalnih i brojnim kolektivnim izložbama ULUV–a, Trijenalima savremenog jugoslovenskog crteža u okviru somborske Likovne jeseni i dr. Boravio u dva navrata u Parizu, u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti. Njegov prebogat opus nalazi se kod njegovih naslednika, a pokušaj podsećanja na njegov značaj učinjen je na posthumnim izložbama u Somboru i Novom Sadu 2007. godine.

Izložba „Kutija sećanja” u Zrenjaninu

U petak, 18. avgusta 2017. godine u 12 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biće otvorena izložba pod nazivom „Kutija sećanja — Život jevrejske porodice Drelih iz Sombora”. U pitanju je izložba Gradskog muzeja iz Sombora čija je autorka viši kustos–istoričar Milka Ljuboja. Izložba je organizovana u saradnji Narodnog muzeja Zrenjanin, Jevrejske opštine Zrenjanin i Gradskog muzeja Sombor. Povod za gostovanje ove izložbe je obeležavanje 76. godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja i negovanje sećanja na Holokaust.

Porodica Drelih

Porodica Drelih potiče iz Sombora u kome je živela svakodnevni život poput svih drugih građana. Međutim, imala je tužnu sudbinu da bude deportovana u Aušvic tokom Drugog svetskog rata. Kroz mnogobrojne fotografije i arhivska dokumenta, prikazana je priča o ovoj porodici i njihovom životu pre deportacije. Magda Drelih, jedna od dvoje članova porodice koji su preživeli logor smrti, kraj rata je dočekala u Revensbriku, a potom se vratila u Sombor. Tada je u podrumu svoje porodične kuće, koja je već imala nove stanare, zatekla kutiju sa fotografijama svoje porodice. Magdina ćerka Mihal Livija Tulpan je posle majčine smrti detaljnije imala priliku da kroz te fotografije upozna svoju porodicu, i ustupi ih za potrebe ove izložbe. Od oko 300 fotografija porodice Drelih, za potrebe izložbe izdvojeno je stotinak. One pričaju priču o životu ove porodice, koju je deportacija zauvek promenila.

Detalj s izložbe

Jevreji su kako u Somboru, tako i u drugim gradovima znatno uticali na društvenu, kulturnu i obrazovnu klimu, bili aktivni u javnom životu tih gradova, a danas su tragovi toga retki i slabo vidljivi. Izložba „Kutija sećanja” je način da se kroz fotografije jedne obične, a u isto vreme i potpuno posebne somborske porodice progovori o XX veku na ovim prostorima i o Holokaustu.

Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Ivana Arađan, istoričarka umetnosti. Izložba će biti dostupna publici do sredine septembra.