Gradski muzej Sombor

„Kutija sećanja” u Sarajevu

Izložba Gradskog muzeja Sombor „Kutija sećanja” otvorena je u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu 25. aprila 2017. godine, u okviru zvaničnog programa regionalnog seminara o holokaustu za nastavnike istorije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Makedonije, koji Historijski muzej organizuje u partnerstvu sa Shoah memorijalom iz Pariza.

Otvaranje izložbe

Izložbu je otvorila Mihal Livija Tulpan iz Izraela, a o holokaustu nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu podsetili su i direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, savetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH Eli Tauber i direktor Gradskog muzeja Sombor Branimir Mašulović.

Otvaranje izložbe

Ovom događaju prisustvovali su dogradonačelnik grada Sarajeva i prvak opere Narodnog pozorišta u Sarajevu Ivica Šarić i predsednik Skupštine grada Sombora dr Zoran Parčetić.

Izložba je nastala u saradnji Historijskog muzeja BiH i Gradskog muzeja Sombor, čime je otpočela zvanična saradnja između ove dve institucije.

Otvorena izložba „Martin Luter, reformacija i nјene posledice”

Ambasada Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Grad Sombor i Udruženje Nemaca „Gerhard” organizovali su izložbu posvećenu obeležavanju 500 godina reformacije u Nemačkoj. Izložba pod nazivom „Martin Luter, reformacija i njene posledice”, postavljena je u Gradskom muzeju, a ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Nј.E. Aksel Ditman (Axel Dittmann), izložbu je otvorio 25. aprila 2017. godine. Tom prilikom ambasador Nemačke obišao je stalnu postavku Gradskog muzeja Sombor.

Otvaranje izložbe

Obraćajući se Nј.E. ambasadoru Ditmanu i prisutnima gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je izrazila zadovoljstvo što je Sombor prvi grad u Srbiji u kojem je organizovana ovakva izložba.

„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je u Somboru priređena izložba posvećena Martinu Luteru, reformaciji, i njegovom ukupnom stvaralačkom doprinosu kako za zemlju u kojoj je živeo i stvarao, tako i generalno za razvoj društva”, kazala je Golubović i zahvalila se ambasadoru Ditmanu i UN „Gerhard” koji su doprineli realizaciji izložbe.

Obraćajući se prisutnima ambasador Ditman se zahvalio na povodu dolaska u Sombor.

„Martin Luter i posledice reformacije” je naslov izložbe kojom obeležavamo 500 godina reformacije. Pre 500 godina Martin Luter je zakucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Istorijski nije dokazano da je upravo Luter zakucao ove teze na vrata, o tome se istoričari još spore, ali svakako je to bio događaj od epohalne važnosti. Značenje Martina Lutera za nas je ogromno, on je otac reformacije. Ukazao je na sve ono što nije u redu u izvršavanju vere i veroispovesti, a prevodom Biblije ostavio je svoj trag u razvoju nemačkog jezika i približio religiju narodu.

Njegov čin je za posledicu imao velike konflikte, ali ono što je važno jeste da se u međuvremenu, kroz istoriju, kroz vekove, razvila verska tolerancija između katolicizma i protestantizma i što sada imamo ekumenski pristup. Verska tolerancija jeste nešto što je obeležje Srbije”, rekao je ambasador Ditman i zahvalio se gradonačelnici i UN „Gerhard” na organizaciji izložbe istakavši da je UN „Gerhard” centar kulturne baštine Podunaskih Švaba.

Detalj sa izložbe

Kao domaćin, ispred Gradskog muzeja, obratio se Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti, koji je podsetio na izložbe koje su organizovane prethodnih godina, takođe u saradnji sa Ambasadom SR Nemačke i UN „Gerhard”.

Između ostalog, Janičić je govorio o posledicama reformacije u oblasti kulture.

„Luterov prevod Biblije je implicirao nastanak nemačkog književnog jezika, a ovo je preko moćne književnosti, poezije, filozofije i naučnih dostignuća uticalo na sve pravce modernog mišlјenja”, kazao je Janičić.

Otvaranju izložbe su prisustvovali i saradnici gradonačelnice za oblast kulture, Nemanja Sarač, član Gradskog veća i pomoćnik Branislav Svorcan, kao i članovi UN „Gerhard” Sombor.

Izložba „Martin Luter, reformacija i njene posledice” biće otvorena do 10. maja 2017. godine.

Na otvaranju izložbe najavljeno je i prikazivanje dokumentarnog filma o životu Martina Lutera. Film će biti prikazan 28. aprila u 18 časova, u prostorijama Udruženja Nemaca „Gerhard” u Somboru.

Izložba povodom 500 godina reformacije

Ovim Vas pozivamo u utorak, 25. aprila 2017. godine u 18 časova u Gradski muzej Sombor, na otvaranje izložbe „Martin Luter, reformacija i njene posledice”.

pozivnica

Izložbu Ambasade SR Nemačke će u Somboru otvoriti Njegova ekselencija ambasador SR Nemačke Aksel Ditman sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović.

Izložba je nastala povodom obeležavanja 500. jubileja reformacije u Nemačkoj. Martin Luter je nemački teološki i verski reformator, začetnik protestantske reformacije, koji je 31. oktobra 1517. prikucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Svojim tezama on kritikuje dotadašnju praksu opraštanja grehova vernika za novac. Taj datum se smatra početkom reformacije, a u Nemačkoj se ove godine obeležava njen 500. jubilej. Samo ove godine, u Nemačkoj će 31. oktobar biti neradan dan.

Izložba slika ruskih autora

Povodom „Dana ruske kulture”, u sredu, 12. aprila 2017. u 13 sati u Gradskom muzeju Sombor, biće otvorena izložba ruskih autora Valerija Aleksandroviča Ledneva i Alene Aleksandrovne Vasiljeve.

Letak izložbe

„Slobodan i kraljevski grad” u Čonoplji

U holu Osnovne škole „Miroslav Antić” u Čonoplji otvorena je u sredu, 5. aprila 2017. godine, izložba „Slobodan i kraljevski grad Sombor 1749”. Izložbu su postavile i predstavile viši kustos Milka Ljuboja i Nevena Živadinović Kusonić iz Gradskog muzeja Sombor.

Otvaranje izložbe