Gradski muzej Sombor

Retrospektivna izložba Dragana Rakića u Somboru

Pozivamo Vas i Vaše prijatelje na otvaranje izložbe „Dragan Rakić: jedan, one, uno, ein — Umetnost, istraživanja, aktivizam 1989—2009”. Izložbu će otvoriti koautorka, mr Suzana Vuksanović, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u četvrtak, 1. septembra 2016. godine u 18 časova u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor.

Posle uspešno okončane retrospektivne izložbe Dragana Rakića, kao i pratećih izložbi i programa održanih u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) u Novom Sadu, u periodu od 27. maja do 21. juna 2016. godine, ista izložba će biti predstavljena somborskoj publici u Gradskom muzeju Sombor u periodu od 2. do 23. septembra.

Detalj s izložbe

Retrospektiva, kao i prateći monografski katalog, za nameru i potrebu ima istorizaciju, svojevrsnu muzealizaciju umetnosti, umetničkog rada i delovanja Dragana Rakića, njegovih istraživanja i aktivizma. Kroz analizu četiri problemske celine, uz biografiju i bibliografiju umetnika, dat je uvid u hronologiju delovanja umetnika — kao jednog od najznačajnijih predstavnika nove skulpture u Vojvodini; kao člana produkcije Asocijacije Apsolutno; kao člana produkcije VacuumPack radionice, te kroz pedagoški rad na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i saradnje sa UG „Ravangrad” iz Sombora.

Autori i kustosi izložbe su mr Suzana Vuksanović, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i Čedomir Janičić, viši kustos Gradskog muzeja Sombor.

Dragan Rakić

Dragan Rakić je rođen 1957. u Sonti. Završio Stomatološki fakultet i Višu pedagošku školu u Beogradu na odseku za restauraciju i konzervaciju 1987. Diplomirao 1989. i magistrirao 1997. na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 1987. godine je aktivno izlagao na izložbama u zemlji i inostranstvu. Od 1993. osniva sa kolegama umetničku Asocijaciju Apsolutno koja deluje u polju medijskog pluralizma. Asocijacija Apsolutno je realizovala svoje umetničke intervencije Beču, Berlinu, Amsterdamu, Njujorku, San Francisku, Hirošimi, Vroclavu, Moskvi itd. Od 2006. osnovao i aktivno učestvovao u radu Kreativne radionice VacuumPack iz Sombora. Predavao na Akademiji umetnosti Novi Sad kao docent na predmetu Digitalna slika. Umro 2009. u Novom Sadu. Sahranjen u Somboru u kojem je živeo i radio.

Izložba slika „Između nečega i ničega”

U okviru Terminal Music and Arts Festivala, u četvrtak, 4. avgusta u 19 sati u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja otvorena je grupna izložba slika „Između nečega i ničega”. Izložbu je otvorio Čedomir Janičić, viši kustos istoričar umetnosti.

Otvaranje izložbe

Posetioci su imali priliku da u kasnim večernjim satima 4. i 5. avgusta, od 18 do ponoći, pogledaju izložbu renomiranih umetnika Srbije. Slike su izložili: Milan Blanuša, Momir Bulović, Petar Mirković, Tadija Janičić, Nevena Prijić, Vuk Vučković, Milan Nešić, Tatjana Milošević, Aleksandar Dimitrijević i Živko Grozdanić Gera.

Detalj s izložbe

Održana slamarska radionica

U okviru završnih žetelačkih svečanosti, slamarska sekcija UG „Bunjevačko kolo” pokazala je zainteresovanim građanima tehniku slamarske umetnosti. Domaćin Gradskog muzeja bila Nevena Živadinović Kusonić, a ispred „Bunjevačkog kola” Ksenija Vuković, rukovodilac slamarske sekcije. Radionica je održana 22. jula u Gradskom muzeju od 17 do 20 sati.

Slamarska sekcija UG „Bunjevačko kolo”